Sari la conținut

Premierul Canadei, anchetat pentru un posibil conflict de interese

Premierul Canadei, Justin Trudeau, s-a trezit implicat într-un uriaş scandal politic şi mediatic după ce şi-a petrecut vacanţa dintre ani pe o insulă privată din Bahamas. Comisarul federal de etică a anunţat lansarea unei investigaţii împotriva premierului liberal, pentru a determina dacă acesta a încălcat legislaţia conflictului de interese.

Canadian PM Trudeau Speaks At U.S. Chamber Of Commerce

Foto: Gulliver/GettyImages

Justin Trudeau a menţionat că este „mai mult decât fericit” să răspundă la toate întrebările care îl vizează, după ce şi-a petrecut vacanţa dintre ani împreună cu membrii familiei sale în locuinţa miliardarului, filantropistului şi liderului spiritual Aga Khan din Bahamas, relatează News.ro. 

Karim Aga Khan este al 49-lea iman al comunităţii ismailiţilor - o sectă a musulmanilor şiiţi - şi îşi poate urmări descendenţa până la Mahomed.

De asemenea, acesta se numără printre primii 15 cei mai bogaţi membri ai unei familii regale din întreaga lume şi este absolvent al Harvard. Averea sa era estimată în urmă cu nouă ani la peste un miliard de dolari.

Aga Khan este un prieten apropiat al familiei Trudeau şi chiar a cărat sicriul la înmormântarea lui Pierre Trudeau.

Comisarul Mary Dawson a anunţat că va lansa o investigaţie oficială, pentru a determina dacă au existat violări de etică în timpul vacanţei premierului Trudeau.

Liderul canadian s-a arătat sincer cu privire la vacanţa sa şi a recunoscut că a zburat cu un elicopter privat al lui Aga Khan. De asemenea, acesta a explicat că şederea sa a reprezentat „o vacanţă personală de familie” şi nu are nimic de a face cu treburile statului canadian.

Fundaţia Aga Khan este înregistrată ca grup de lobby şi a primit sute de milioane de dolari în contracte semnate în ultimele decenii cu guvernul canadian, atât condus de liberali, cât şi de conservatori.

Legea conflictului de interese interzice miniştrilor canadieni să accepte cadouri, inclusiv vacanţe gratuite.

Niciun premier canadian nu a fost vreodată găsit vinovat pentru încălcarea legislaţiei federale, dar acest scandal ar putea să aibă un impact de lungă durată asupra popularităţii lui Trudeau.

Pe aceeași temă

Prima bere cu canabis

Profitând de depenalizarea iminentă a canabisului în Canada, o firmă şi o universitate canadiană au lansat prima bere...