Premierul irakian anunță „eliberarea” orașului Fallujah de sub Daesh

Data publicării:
fallujah ruine GettyImages-93113010

Foto: Gulliver / GettyImages

Am promis eliberarea Fallujah și am recucerit (orașul). Forțele noastre de securitate controlează orașul, cu excepția unei mici părți care trebuie încă securizată în următoarele ore”, a afirmat el, într-o scurtă alocuțiune la televiziunea publică irakiană, notează France Presse.

Anunțul său intervine la câteva ore după ce forțele irakiene sprijinite de SUA au recucerit instalații-cheie, inclusiv un complex guvernamental și un mare spital din centrul Fallujah de la Statul Islamic.

Forțele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot orașul Fallujah controlat de Statul Islamic, a anunțat la rândul său secretarul american al apărării Ash Carter, citat de agenția Reuters.

Încă mai au loc lupte”, a declarat Carter reporterilor la Pentagon.

Mai devreme în timpul zilei, comandanții irakieni au anunțat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat în centrul Fallujah, unde au arborat steagul național.

Printre altele, premierul irakian a promis de asemenea eliberarea orașului Mosul, situat în nordul țării și sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani.

Nu există niciun loc pentru Daesh în Irak”, a subliniat Al-Abadi în alocuțiunea sa televizată, folosind un acronim arab pentru Statul Islamic. „Plecați din țara noastră. Irakul este doar pentru irakieni”, a adăugat el.

Dar el a indicat că mai există unele zone în interiorul Fallujah care trebuie „curățate” de jihadiști, fără alte detalii.

Fallujah, la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, a fost primul oraș irakian cucerit de Statul Islamic la începutul anului 2014. Gruparea disidentă de Al Qaida a capturat noi teritorii într-un atac fulger în lunile care au urmat, amintește DPA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri