Premiul Nobel pentru Medicină 2015, acordat unor cercetări în domeniul parazitozelor

Data actualizării: Data publicării:
Nobel Prize-wiki

FOTO: wikipedia.org

ACTUALIZARE 12:45  William C. Campbell și Satoshi Ōmura vor primi câte un sfert din valoarea premiului Nobel. Au fost recompensați pentru descoperirile lor în privința unei noi terapii împotriva infecțiilor cauzate de paraziții intestinali din familia viermilor rotunzi. Cealaltă jumătate a premiului va reveni cercetătoarei chineze Youyou Tu pentru o nouă terapie pentru tratarea malariei.

William C. Campbell (85 de ani), născut în Irlanda, dar care lucrează în Statele Unite,  și japonezul Satoshi Ōmura (80 de ani) au descoperit un nou medicament, Avermectin, ai cărui derivați au redus semnificativ incidența „orbirii de râu”, a doua mare cauză de orbire din lume, și a filariozei limfatice (elefantiazis), boală caracterizată prin tumefacții dureroase, a doua mare cauză de dizabilitate din întreaga lume. Totodată, medicamentul și-a arătat eficiența și împotriva altor boli parazitare.

În ceea ce o privește pe chinezoaica Youyou Tu (84 de ani), ea a descoperit Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate în rândul pacienților care suferă de malarie. Cercetătoarea, a 12-a femeie care ia un premiu Nobel pentru medicină din 1901 și până în prezent, era de mult timp în „anticamera” laureaților. Ei îi va reveni cealaltă jumătate din valoarea premiului Nobel.

Aceste două descoperiri au dat omenirii noi mijloace puternice de a combate aceste boli grave ce afectează sute de milioane de oameni an de an. Consecințele în termeni de ameliorare a sănătății umane și de reducere a suferinței sunt incomesurabile, motivează Comitetul Nobel alegerea făcută.

Premiul Nobel valorează opt milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro).

ACTUALIZARE 12:30 Premiul Nobel pentru medicină are trei laureați:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Potrivit presei suedeze, trofeul din acesta an va fi acordat unei femei, mai ales că întreg comitetul care analizează propunerile pentru Nobelul în medicină este format exclusiv din doamne.

Marea majoritate a premiilor în medicină au revenit bărbaţilor, în cei peste o sută de ani de când se decernează. 

Dintre cei 327 de oameni de știință propuși pentru premiul Nobel pentru medicină, 57 sunt nominalizați pentru prima oară.

Savantul de origine română George Emil Palade a luat premiul Nobel pentru medicină în 1974.

Marți și miercuri urmează premiile pentru fizică, respectiv chimie, iar literatura se anunță joi, la ora 14:00, ora României, printre favoriți fiind și Mircea Cărtărescu, după cum notează agenția France Presse.

Premiu Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, în capitala Norvegiei, Oslo, iar lunea viitoare premiul Nobel pentru economie încheie „sezonul Nobelurilor”.

Titlurile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii, ce vor avea loc, ca în fiecare an, pe 10 decembrie, ziua în care a murit fondatorul premiilor, Alfred Nobel. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri