Presa internațională, cenzurată în China. Un sfert dintre instituțiile media au site-urile blocate. Printre ele BBC, NYT sau RFI

Data actualizării: Data publicării:
presa internationala, cenzurata in china
Foto: Gettyimages

Aproape un sfert dintre instituțiile de presă prezente în China au pagina de internet blocată în această ţară, deşi sunt acreditate, relevă un studiu făcut public marţi, în ultima zi a Conferinţei Mondiale a Internetului organizată în fiecare an de regimul comunist. De asemenea, Google, YouTube, Twitter, Wikipedia sau Facebook rămân interzise în China, relatează AFP, conform Agerpres.

Studiu realizat pentru Clubul corespondenţilor de presă străini din China (FCCC), arată că 23% dintre cele 215 media care au o reprezentare permanentă în această ţară nu îşi pot difuza informaţiile şi pe internet, din cauza 'Marelui Zid Informatic' instalat de Beijing pentru a bloca orice conţinut considerat indezirabil.

Numai dintre site-urile instituţiilor media francofone, şapte din 15 sunt blocate (Les Derničres Nouvelles d'Alsace, Le Monde, Le Point, Le Soir, Libération, RFI, Radio Télévision Suisse), adică 46% din total, conform unui calcul al AFP.

În rândul paginilor de internet ale instituţiilor media de limbă engleză, proporţia este de 31% şi include nume mari precum BBC, New York Times, The Guardian sau Washington Post.

Studiul a fost publicat în contextul în care la Wuzhen, în estul Chinei, se încheie a şasea Conferinţă Mondială a Internetului, care reuneşte, potrivit organizatorilor, 15.000 de participanţi din 80 de ţări, însă foarte puţine sunt nume mari din acest sector, spre deosebire de anii precendenţi.

„Autorităţile chineze îşi reiterează frecvent ataşamentul faţă de deschiderea spaţiului cibernetic şi cooperare”, subliniază FCCC într-un comunicat.

„Însă controlul asupra internetului în China serveşte la blocarea unei liste tot mai numeroase de surse de informare mondiale”, se mai arată în comunicat.

Studiul FCCC a fost realizat în colaborare cu site-ul GreatFire.org, un instrument de reperare a site-urilor blocate. Analiza se bazează pe lista instituţiilor media acreditate în China aşa cum a transmis-o Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

Într-un document difuzat la conferinţa de la Wuzhen, regimul a reamintit filosofia sa în domeniul internetului: „Guvernele au dreptul să aplice legi, reglementări, politici şi măsuri care corespund situaţiei lor naţionale (...) pentru a-şi apăra suveranitatea în spaţiul cibernetic”.

Într-un discurs susţinut duminică la deschiderea conferinţei, şeful serviciilor de propagandă ale Partidului Comunist Chinez (PCC), Huang Kunming, a transmis ambiţia ţării sale de a deveni „o mare putere a spaţiului cibernetic”.


Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri