Presa internațională despre anexarea Crimeei: Moscova şi Occidentul, în faţa unui nou „război rece”

Data publicării:
icon presa

Postul de televiziune CNN analizează situaţia nou creată în Crimeea din mai multe puncte de vedere, în special financiar şi militar. Situaţia financiară pare cea mai grea, mai ales că Republica autonomă Crimeea era una dintre cele mai sărace regiuni ale Ucrainei.

„Rusia ar trebui să acorde de la unu la trei miliarde de dolari în fiecare an bugetului Crimeei dacă vrea ca pensiile şi alte beneficii să fie la nivelul celor ruseşti, într-un moment în care mai multe regiuni din Rusia sunt la un pas de insolvenţă”, arată CNN.

O analiză a postului Deutsche Welle concluzionează că prin semnarea actului de anexarea a Crimeei, Vladimir Putin a obţinut izolarea internaţională a Rusiei.

„În afară de regimul Assad din Siria şi de Coreea de Nord, paria Comunităţii Internaţionale, nimeni nu şi-a manifestat susţinerea faţă de politica agresivă a Rusiei în Ucraina. Nici măcar China,” potrivit dw.de.

Peste Ocean, The Washington Post apreciază că, în prezent, principala provocare a administraţiei americane este de a găsi o metodă care să împiedice Rusia să intervină şi în alte regiuni ale Ucrainei. Administraţia de la Washington a menţionat deja impunerea de sancţiuni, însă nu a precizat cum va acţiona în mod concret.

„Unii specialişti cred că imaginea invincibilă a Occidentului şi abilitatea sa de a îşi susţine prietenii a fost deja afectată”, scrie Washington Post.

La rândul său, postul britanic BBC notează reacţia dură a Moscovei după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au ameninţat Rusia cu sancţiuni.

„Rusia a transmis Statelor Unite că sancţiunile occidentale din cauza Crimeei sunt inacceptabile şi a ameninţat că acestea vor avea consecinţe”, potrivit BBC.

În fine, analiştii observă şi că, în ciuda semnării actului de anexare a Crimeei, Vladimir Putin mai are o problemă de rezolvat. Între Rusia şi peninsula situată În sudul Ucrainei nu există nicio legătură terestră, iar Moscova trebuie să construiască un pod de aproape 5 kilometri peste strâmtoarea Kerchi. Proiectul ar costa zeci de milioane de dolari şi ar putea fi realizat în trei sau patru ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri