Sari la conținut

Presa italiană: Armele folosite în atacul terorist din Tunisia, fabricate în România

În port, străinii au stat la coadă ca să-şi ia bilet pe un vas de croazieră care traversează Marea Mediterană şi ajunge pe ţărmul european. Unii erau şocaţi că un astfel de atac s-a putut întâmpla în cel mai mare muzeu din ţară, pe care nu-l ratează niciun turist care ajunge în Tunis.

Eram la etajul al doilea al muzeului, împreună cu turiştii. 30 de minute mai târziu am auzit bubuituri. Am crezut că s-a prăbuşit o parte din acoperiş, dar apoi am văzut gloanţe peste tot. Ne-am ascuns cu toţii”, a povestit un ghid turistic.

În haosul creat şi de teamă să nu fie împuşcaţi, doi turişti spanioli s-au ascuns atât de bine în muzeu că nu au fost găsiţi de forţele de securitate după încheierea crizei.

Cei doi şi-au petrecut toată noaptea în clădire şi au fost descoperiţi abia în această dimineaţă de un angajat al muzeului.

Chiar dacă atacul i-a speriat pe străini, tunisienii spun că nu se vor ascunde în case de teama teroriştilor. Sute de oameni au demonstrat în capitală.

Totuşi, mulţi sunt nemulţumiţi că autorităţile nu au luat măsuri suplimentare de securitate, mai ales că îl aveau în vizor pe unul dintre terorişti.

„Nu mai înţeleg nimic. În mod normal, într-o ţară cu ameninţări teroriste, ar trebui să se acorde o mai mare atenţie punctelor de interes turistic, centrelor comerciale. Un muzeu precum acesta, în care intră şi ies mereu turişti, să nu fie protejat...”, a spus un tunisian.

Atacul din capitala Tunisiei a fost condamnat de comunitatea internaţională, mai ales că majoritatea victimelor sunt turişti străini.

La Bruxelles, liderii prezenţi la summit-ul de primăvară al Uniunii Europene au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

Presa italiană: Armele folosite în atacul terorist din Tunisia, fabricate în România

Presa italiană susţine că mitralierele de tip Kalaşnikov care au fost folosite de terorişti în atacul din capitala Tunisiei provin din România.

Jurnaliştii italieni, care citează surse sub protecția anonimatului, nu precizează când şi de unde ar fi procurat atacatorii armele.

Totuşi, un expert în lumea arabă spune că tipul de Kalaşnikov AK-47 folosit în masacrul de la muzeul Bardo a fost fabricat în România în anii 90 şi se găseşte extrem de uşor la un preţ derizoriu în Libia, stat vecin cu Tunisia.

După destrămarea Uniunii Sovietice, statele din estul Europei au obţinut licenţa de fabricare a armei Kalaşnikov.