Presa străină relatează despre noul președinte al României

Data publicării:
26849 1

FOTO: presidency.ro

BBC vorbeşte despre noul preşedinte al românilor, Klaus Iohannis, ca despre un preşedinte al oamenilor sătui de corupţie. Un preşedinte care a promis în discursul de învestitură să lupte împotriva corupţiei şi să construiască o naţiune puternică.

Comparabil, în opinia unor români, cu Barack Obama sau John F. Kennedy, (n.r. Klaus Iohannis) este un altfel de politician. Provine din rândurile minorităţii germane şi poate tocmai acesta este motivul pentru care foarte mulţi români l-au sprijinit în această victorie surprinzătoare. Este învestit într-o ţară în care preşedintele este mai mult decât un simbol, deţine, alături de Parlament, un control important asupra politicii interne, şi mai ales a politicii externe. Aşa că avem parte de o zi deosebită în istoria modernă a României”, a relatat Nick Thorpe, jurnalist BBC.

Mari speranţe pentru o schimbare de direcţie în România", titrează şi jurnaliștii de la cotidianul german „Frankfurter Algemeine Zeitung”, care amintesc şi despre faptul că, în discursul de învestire, Klaus Iohannis a vorbit despre mai multe reforme în domenii precum cel al educaţiei, sănătăţii şi cel al pensiilor.

„În el (n.r. Klaus Iohannis) stau speranţele multor români. Politicianul de origine germană, Klaus Iohannis, a depus jurământul pentru funcţia de preşedinte al României. După 25 de ani de la căderea comunismului, el ar putea să aducă era schimbării”, scrie faz.net

Agenţia de presă Reuters relatează, de asemenea, despre angajamentele noului preşedinte român privind lupta împotriva corupţiei şi construirea unei naţiuni puternice.

„Klaus Iohannis a câştigat în mod surprinzător alegerile din noiembrie, în faţa premierului de stânga, Victor Ponta. El a promis că va fi un preşedinte care uneşte şi a spus că în curând va chema toate partidele la consultări”, menționează Reuters.

Jurnaliştii de la Associated Press vorbesc despre faptul că fostul primar al Sibiului a fost învestit în funcția de președinte, la 25 de ani după sfârșitul regimului comunist şi în urma unor alegeri pe care le-a numit un triumf pentru democrație. În plus, Associated Press aminteşte că prooccidentalul Klaus Iohannis promite un stil diferit de cel al „combativului” Traian Băsescu.

„Atipic pentru scena politică din România, un etnic german care vorbește lent, fost primar al Sibiului, refuză să ia parte la scandaluri şi atacuri la persoană. El promite relaţii bune cu Statele Unite, Uniunea Europaneă şi, în special, cu Germania”, arată Associated Press.

Jurnaliştii de la Euronews notează că "Surprinzătorul câștigator al alegerilor, Klaus Iohannis, a depus jurământul de președinte al României". Ei amintesc că învestirea în funcţia de preşedinte a avut loc într-o clădire construită pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu, chiar în ziua în care s-au împlinit 25 de ani de la căderea comunismului.  

Știrile transmise de principalele agenții internaționale sunt preluate de mijloace de informare din întreaga lume: Vocea AmericiiRadio Vatican, postul iranian Press TV sau publicația The Peninsula din Qatar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri