Presa ungară se întreabă de ce T. Băsescu și-a schimbat atitudinea față de V. Orban

Data publicării:
viktor orban RESIZE-AFP Mediafax Foto-STR-1

Presa din Ungaria a relatat pe larg despre surprinzătoarea schimbare de limbaj politic a lui Traian Băsescu care a atacat în general Budapesta fără să specifice dacă se referă la partidul Jobbik sau la guvernul condus de Viktor Orban”, a povestit Istvan Pataky, jurnalist în Budapesta, în emisiunea „Jurnal extern” de la Digi24.

Acesta a mai specificat faptul că în presa bulgară s-a menționat și ruptura politică a președintelui României cu Viktor Orban, până acum un aliat de încredere în Partidul Popular European.

Analiștii din presa ungara explică retorica naționalistă și presiunea venită din partea USL care încearcă să-l prezinte pe Traian Băsescu ca un trădător de țară sau prieten al așa-zișilor dușmani ai României. Se menționează și faptul că Băsescu se pregătește de viitorul său politic, când n-o să mai aibă nevoie de voturile maghiarilor din România”, a mai spus jurnalistul.

Istvan Pataky a susținut că, în urma atacurilor dese din partea liderilor politici din România în rândul populației a luat naștere o generalizare care se referă la un val antimaghiar care a devenit dominant la București și care a început acum un an, când a fost schimbarea de guvern.

Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe, a afirmat că președintele Traian Băsescu și premierul Ungariei, Viktor Orban, „continuă să se înțeleagă foarte bine” și își fac servicii care au un scop electoral. În plus, Titus Corlățean a mai spus că în 2010 Traian Băsescu și Viktor Orban au stat la aceeași masă, iar atunci președintele României a avut „o tăcere rușinoasă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri