Președinte prins cu 500.000 de dolari ascunși în canapea. De unde spune politicianul care a promis că elimină corupția că ar fi banii

Data actualizării: Data publicării:
Cyril Ramaphosa stă pe un scaun
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, ar putea fi forțat să demisioneze din cauza unui scandal uriaș legat de furtul unei sume mari de bani de la ferma sa de animale. Foto: Profimedia

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a fost ales pentru că a promis că va elimina corupția. Acum însă, el ar putea fi forțat să demisioneze din cauza unui scandal uriaș legat de furtul unei sume mari de bani de la ferma sa de animale, și care – după cum a și recunoscut – au fost de fapt ascunși într-o canapea, relatează CNN.

Președintele Africii de Sud este anchetat într-un caz legat de furtul a peste 500.000 de dolari în numerar de la ferma sa privată de animale, în anul 2020. Banii au fost de fapt luați și îndesați într-o canapea din piele, cu știința șefului statului, potrivit anchetatorilor.

Comisia care investighează cazul, condusă de un fost șef al justiției, a constatat că infracțiunea nu a fost raportată poliției și că a existat o „decizie deliberată de tănuire”.

Fostul șef al serviciilor secrete din Africa de Sud, Arthur Fraser, susține că furtul a avut loc cu complicitatea unei lucrătoare, iar fapta a fost ascunsă poliției și autorităților fiscale. Fraser, ale cărui acuzații au fost detaliate într-un raport, a spus că Ramaphosa a plătit complicii pentru tăcerea lor.

Ramaphosa susține că banii din canapea provin din vânzarea unor bivoli de la ferma sa unui om de afaceri sudanez, și că furtul a fost raportat șefului securității prezidențiale.

Președintele contestă, de asemenea, afirmațiile lui Fraser, care spune că suma ascunsă ar fi fost de peste 4 milioane de dolari.

„Unii mă ponegresc. Vreau să vă asigur că toți acești bani provin din vânzarea animalelor. Nu am furat niciodată bani, de nicăieri. Fie de la contribuabilii noștri, fie de la oricine. Nu am făcut asta niciodată. Și nu o voi face niciodată”, le-a spus membrilor partidului de guvernământ Congresul Național African (ANC), în iunie anul acesta.

Ramaphosa este un cunoscut proprietar și comerciant de bivoli rari, vite și alte animale sălbatice, și a devenit multimilionar de pe urma acestei afaceri.

Comisia care investighează cazul a constatat că explicațiile lui Ramaphosa nu sunt suficiente și că el ar fi încălcat constituția, dacă a avut un al doilea venit după cel de șef al statului.

Liderii de vârf ai ANC urmează să se întâlnească pentru a discuta raportul comisiei, și, deși partidul are o regulă care vizează conduita incorectă a membrilor săi, purtătorul de cuvânt al formațiunii politice a declarat pentru televiziunea locală că se aplică doar celor care sunt „acuzați penal”.

Recent, Ramaphosa a fost primit cu o ceremonie fastuoasă la Palatul Buckingham, la prima vizită de stat găzduită de regele Charles al III-lea, dar acasă scandalul amenință să-i pună capăt carierei politice, speculându-se în cercurile politice din țară că ar putea demisiona.

Conferința ANC pentru a-și alege conducerea urmează să aibă loc la mijlocul lunii decembrie, și probabil va fi dominată de problemele președintelui.

Liderul opoziției din Africa de Sud a solicitat demararea procedurilor de demitere și organizarea alegerilor anticipate.

„Raportul este clar și lipsit de ambiguitate. Cel mai probabil, președintele Ramaphosa a încălcat o serie de prevederi constituționale și trebuie să răspundă. Procedura de punere sub acuzare trebuie să continue, iar el va trebui să ofere explicații mult mai bune și mai cuprinzătoare, decât ni s-au dat până acum”, a declarat John Steenhuisen, liderul Alianței Democrate.

Comisia a fost numită de președintele Parlamentului, după o moțiune depusă de un partid de opoziție.

Adunarea Națională va analiza raportul și poate iniția o procedură de demitere, deși ANC are majoritate în acest for.

Ramaphosa a preluat mandatul după ce predecesorul său, Jacob Zuma, a fost forțat să demisioneze din cauza multiplelor acuzații de corupție.

Fost șef de sindicat și apoi multimilionar din comerțul cu animale, Ramaphosa a spus în repetate rânduri că lupta împotriva corupției este o prioritate în mandatul său.

La scurt timp după ce raportul a fost publicat, biroul lui Ramaphosa a reiterat declarația sa în fața juriului: „M-am străduit de-a lungul mandatului meu de președinte, nu numai să-mi respect jurământul, ci și să dau un exemplu de respect pentru Constituție, pentru instituțiile sale, pentru procese echitabile și pentru lege. Neg categoric că am încălcat acest jurământ în vreun fel și, în mod similar, neg că sunt vinovat de oricare dintre acuzațiile făcute împotriva mea”.

Reprezentanții administraţiei prezidențiale au spus că Ramaphosa va studia raportul și va face un anunț „în timp util”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri