Președintele Comitetului militar NATO denunță criticile lui Trump, care „fac jocul adversarilor”

Data publicării:
Donald Trump GettyImages-488226322-5

Foto: Gulliver/GettyImages

„Președintele (Vladimir) Putin și alții ar putea fi încântați de această abordare”, care însă „ar fi o mare eroare”, a afirmat generalul Pavel, în marja Dialogului Shangri-La, cel mai mare summit de securitate din Asia.

Trump a criticat NATO ca învechită și prea costisitoare pentru Statele Unite, el insistând că Alianța a fost creată într-o altă epocă, când principala amenințare pentru Occident era Uniunea Sovietică, NATO fiind, de aceea, inadecvat pentru lupta împotriva terorismului.

„Declarații ca acestea nu sunt neapărat dăunătoare, dar nu sunt nici utile”, a comentat președintele Comitetului militar.

Generalul Pavel, fost șef al armatei cehe, a recunoscut că Alianța Nord-Atlantică nu este perfectă, estimând însă ea deține un mare potențial și șanse de a fi îmbunătățită.

În legătură cu viitorul summit NATO din luna iulie, oficialul și-a exprimat speranța că la Varșovia se va conveni ca războiul cibernetic să fie descris drept al cincilea mediu de ducere a războiului, alături de cele terestru, maritim, aerian și spațial.

Un alt obiectiv al summitului este, potrivit generalului Pavel, reafirmarea angajamentului statelor membre de a-și majora cheltuielile militare, reduse în contextul crizei financiare globale din 2008-2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri