Președintele german a făcut o vizită istorică într-un sat francez în care naziștii au comis un masacru 

Data publicării:
franta

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a devenit primul lider de la Berlin care vizitează localitatea Oradour-sur-Glane, unde 642 de oameni, printre care 200 de copii, au fost ucişi de nazişti la 10 iunie 1944, la patru zile de la debarcarea Aliaţilor în Normandia. Locuitorii au fost masacrați ca pedeapsă pentru că se opuneau ocupației naziste. La aproape 70 de ani de la tragedie, preşedintele Franţei a salutat vizita omologului său german la locul masacrului.

„Semnificaţia vizitei dumneavoastră este că reprezentaţi demnitatea Germaniei de astăzi, capabilă să privească în faţă barbaria nazistă de ieri”, a declarat Francois Hollande.

Vizita liderului german la Oradour-sur-Glane reprezintă o nouă etapă a reconcilierii între Berlin şi Paris.

„Vizita dumneavoastră, Johachim Gauck, la Oradour-sur-Glane, confirmă că prietenia între ţările noastre este o provocare pentru istorie şi un exemplu pentru lumea întreagă”, a subliniat liderul francez.

Fostul preşedinte al Franţei, Charles de Gaulle, a ordonat ca localitatea să nu fie reconstruită şi să rămână aşa cum a fost în iunie 1944, pentru a aminti de atrocităţile comise în timpul ocupaţiei germane. Astăzi, turiştilor care vizitează Oradour-sur-Glane li se cere să păstreze tăcerea în timp ce se plimba printre ruine. În acest moment, în Oradour mai trăiesc trei bărbaţi, supravieţuitori ai masacrului, iar unul dintre ei a fost ghidul celor doi preşedinţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri