Sari la conținut

Președintele Iohannis, vizită de stat în Israel 

Klaus Iohannis / Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 12.37. Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după care au susținut o declarație de presă comună. 

ACTUALIZARE 10.34. Aflat la Ierusalim, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit în această dimineaţă cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.


Șeful statului efectuează până vineri o vizită de stat în Israel și în Palestina, aceasta fiind prima vizită de stat de la începutul mandatului său.

Luni dimineață, șeful statului va fi primit de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reședința prezidențială „Beit Hanasi”. Cei doi oficiali vor avea convorbiri oficiale și vor susține o declarație de presă comună.

Ulterior, președintele Iohannis se va întâlni la sediul guvernului israelian cu premierul Benjamin Netanyahu, cu care va susține declarații de presă comune și va avea convorbiri tete-a-tete. De asemenea, șeful statului va participa la un dejun oferit de premierul israelian.

Luni, șeful statului și soția sa Carmen Iohannis se întâlnesc și cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea. După întrevedere, aceștia se vor deplasa spre Biserica Sfântului Mormânt, pe care o vor vizita.

La sfârșitul zilei, președintele Iohannis și soția sa vor participa la dineul de stat oferit de omologul său israelian și soția sa.

Marți, șeful statului și soția sa merg la Cimitirul eroilor israelieni, unde va fi depusă o coroană de flori la mormântul lui Theodor Herzl. De asemenea, președintele Iohannis va vizita Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului „Yad Vashem”, după care va susține o scurtă declarație de presă.

Președintele Iohannis va avea marți convorbiri cu liderul opoziției parlamentare, președintele Partidului Muncii, Isaak Herzog, și cu președintele Knessetului, Yuli Edelstein. El va vizita marți, împreună cu soția sa, Așezământul Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, șeful statului va merge la Zidul Plângerii și se va întâlni, la Ierusalim, cu comunitatea israeliană de origine română.

Joi, președintele Iohannis va merge în Palestina, unde se va întâlni cu președintele Mahmoud Abbas, cu care va avea convorbiri tete-a-tete și va susține o declarație comună de presă. Șeful statului va participa și la un dejun oferit de Mahmoud Abbas.

El a anunțat pe 3 martie această vizită de stat, precizând că a fost stabilită de câteva luni de zile și nu poate fi contramandată, în contextul în care l-a delegat pe premierul Dacian Cioloș să participe la Bruxelles pentru a participa la reuniunea UE-Turcia și la summitul informal al membrilor Consiliului European.

Șeful statului a arătat că discuțiile au scopul de a îmbunătăți relația dintre România și Israel, indicând că sunt foarte multe domenii în care există colaborări bune.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis în deplasarea externă fac parte miniștrii Educației, Adrian Curaj, și de Externe, Lazăr Comănescu, și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Leonard Orban, Ion Oprișor și Sergiu Nistor.