Sari la conținut

Președintele Kazahstanului și-a numit fiica vicepremier

 

FOTO: Mihail Evstafiev via wikipedia.org 

Din ordinul șefului statului, Dariga Nazarbaieva este numită viceprim-ministru al Republicii Kazahstan”, anunță Președinția într-un comunicat. 

În vârstă de 52 de ani, Dariga Nazarbaieva era deputată și vicepreședinte al Parlamentului kazah.

Numirea sa intervine în condițiile în care tatăl său, Nursultan, în vârstă de 75 de ani, a obținut un aprilie un nou mandat de președinte pentru următorii cinci ani. A fost ales cu 98 la sută din voturi. Conducea țara din 1989, dar asta nu l-a împiedicat pe președintele american Barack Obama să-i trimită o telegramă de felicitare cu ocazia realegerii.

Un soț nepotrivit

Deputată din 2004, Dariga Nazarbaieva fondase ea însăși un partid, care a fuzionat ulterior cu Nur Otan, partidul apropiat tatălului său. Dariga Nazarbaieva a condus la un moment dat și agenția de știri a țării.

Dariga cade însă în dizgrație în 2007, când soțul său de atunci, Rahat Aliev, este suspectat de răpirea și uciderea a doi bancheri. Ulterior a fost acuzat și de alte crime, precum și de tortură. Aliev deținuse până atunci inclusiv funcții guvernamentale și reușise să adune o avere impresionantă.

Ca urmare a acestui scandal, în timp ce autoritățile de la Astana încercau să obțină extrădarea lui Aliev din Austria, Dariga Nazarbaieva s-a retras din viața politică, a divorțat și a preluat conducerea unui fond de caritate constituit de tatăl său. S-a ocupat de acțiunile caritative până în 2012, când a revenit în Parlament sub culorile partidului Nur Otan, apropiat puterii.

Fostul său soț, Rahat Aliev, fost director-adjunct al serviciilor de securitate internă și fost ambasador la Viena, acuzat între timp și că ar fi pregătit o lovitură de stat în Kazahstan, a murit în februarie anul acesta într-o închisoare din Austria, în timp ce aștepta să fie judecat.

Dariga are doi fii cu Rahat Aliev și o fiică. Din 2003 este bunică. Pasionată de operă, este cântăreață amatoare și chiar a susținut un spectacol la Paris.

Dariga este cea mai mare dintre cele trei fiice ale lui Nursultan Nazarbaiev. Celelalte două fete activează în domeniul afacerilor.

Pe aceeași temă