Președintele palestinian anunță „ruperea tuturor relațiilor” cu Israel și SUA

Data actualizării: Data publicării:
președintele Palestinei, Mahmoud Abbas
FOTO: Getty Images

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă ruperea „tuturor relaţiilor”, inclusiv în domeniul securităţii, între Autoritatea Palestiniană, pe de-o parte, şi Israelul şi SUA pe de altă parte, informează Agerpres.

Anunţul se produce înaintea unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe pe tema planului de pace american pentru Orientul Mijlociu.

Acest plan american reprezintă „o încălcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul în 1993, a declarat preşedintele Autorităţii Palestiniene la Cairo.

Abbas, care a anunţat că i-a transmis acest mesaj premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut Israelului „să-şi asume responsabilităţile în calitate de putere de ocupaţie” în teritoriile palestiniene.

La începutul acestei săptămâni, președintele SUA, Donald Trump și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au făcut public planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu.

Mahmoud Abbas: „Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia”

Planul Trump-Netanyahu prevede suveranitatea Israelului asupra întregului Ierusalim, care va fi recunoscut drept capitala ţării, dar, spun Trump şi Netanyahu, nu va presupune şi mutarea populaţiei palestiniene din zonă. 

Ulterior, Donald Trump a publicat pe Twitter o hartă trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner, prin care Israelul primește mai multe teritorii la granița cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din pozițiile deținute în prezent.

Respectivul plan a stârnit proteste în Palestina imediat ce a fost prezentat. 

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a spus că acest plan de pace „va fi trimis la coșul de gunoi al istoriei”.

„Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas.

„Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul drept capitală a unui stat palestinian”, a spus președintele Autorității Palestiniene.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri