Preşedintele Siriei dă asigurări că va respecta rezoluţia ONU privind distrugerea armelor chimice

Data publicării:
bashar al assad presedintele Siriei mfax

Bashar al-Assad promite că se va conforma rezoluţiei ONU de a distruge armele chimice. Totuşi, el a precizat că ţara sa nu se va supune din constrângere, ci din proprie voinţă.

„Bineînţeles, o vom respecta, iar istoria noastră dovedeşte că ne-am respectat întotdeauna semnătura pusă pe toate tratatele pe care le-am semnat”, a declarat liderul sirian.

Cea mai mare dificultate a misiunii de distrugere a armelor chimice, spune Assad, este de natură logistică. El a pus rezolvarea problemei în responsabilitatea comunităţii internaţionale. Preşedintele sirian a dat asigurări însă că inspectorii occidentali vor beneficia de protecţia regimului de la Damasc.

Pe de altă parte, Bashar al-Assad a salutat noua apropiere între Iran şi Statele Unite.

„Dacă americanii sunt oneşti în apropierea lor cu Iranul, rezultatele vor fi pozitive în ceea ce priveşte criza siriană şi toate crizele din regiune”, consideră Bashar al-Assad.

Acesta a avut cuvinte deloc măgulitoare la adresa Uniunii Europene: „Sincer, cele mai multe dintre ţările europene nu au capacitatea să joace un rol în disputa siriană, deoarece nu deţin atuurile necesare pentru a reuşi în acest rol”.

Conform unei rezoluţii ONU, Siria trebuie să se supună unei evaluări a arsenalului chimic. Ulterior, mai multe comisii ruso-americane ar urma să supravegheze distrugerea completă a acestor arme. Potrivit primelor estimări, Siria deţine în jur de o mie de tone de muniţie chimică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri