Sari la conținut

Președintele sud-coreean: E „prea devreme să fim optimişti” în privinţa dezarmării nucleare a Coreei de Nord

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a apreciat miercuri că este „prea devreme să fim optimişti” în privinţa ofertei Coreei de Nord de a discuta despre dezarmarea sa nucleară cu Statele Unite, relatează AFP, citată de news.ro.

„Suntem doar la linia de plecare”, le-a spus Moon unor reprezentanţi politici după ce emisarul său la Phenian a dezvăluit că Kim Jong-un s-a arătat pregătit să abordeze problema mult timp tabu a arsenalului nuclear nord-coreean.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a apreciat marţi că regimul nord-coreean este „sincer” în declaraţiile care sugerează o deschidere diplomatică în domeniul dezarmării nucleare şi că sancţiunile internaţionale impuse Phenianului au jucat un rol în acest sens.

„Cred că ei sunt sinceri, însă cred că sunt sinceri din cauza sancţiunilor şi a ceea ce facem noi cu privire la Coreea de Nord, inclusiv marele ajutor pe care l-am obţinut de la China”, a spus Trump într-o conferinţă comună de presă marţi, la Casa Albă, cu premierul suedez Stefan Löfven.

De asemenea, președintele SUA a promis marţi „să contracareze foarte puternic” orice amestec al Rusiei în viitoarele alegeri americane, în această conferinţă de presă.

Preşedintele american a apreciat însă amestecul dovedit al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, un dosar care-i subminează preşedinţia, ”nu a avut absolut niciun inpact asupra voturilor”.

Trump a catalogat „foarte pozitive declaraţiile Coreei de Nord cu privire la un eventual dialog cu Statele Unite, dar a reafirmat că toate opţiunile sunt pe masă”.

„Declaraţiile din Coreea de Sud şi Coreea de Nord sunt foarte pozitive”, a spus el anterior, în Biroul Oval.

„Va fi bine pentru lume, bine pentru Coreea de Nord, bine pentru peninsulă, dar vom vedea ce se va întâmpla”.

Pe aceeași temă