Președintele Turciei acuză Europa că susține grupările teroriste

Data publicării:
recep erdogan presedinte turcia - GettyImages - 11 august 15 1

Foto: Gulliver/ Getty Images

De asemenea, președintele turc a precizat că Europa ar trebui să se uite la felul cum tratează ea migranţii, înainte de a-i spune Turciei ce să facă şi a avertizat că Ankara va asculta criticile blocului comunitar privind drepturile omului numai atunci când sunt îndreptăţite, relatează Reuters.

Între timp, premierul turc Ahmet Davutoglu a ajuns la o întâlnire cu reprezentanţii UE, la Bruxelles, pentru a discuta despre un posibil acord care va permite reducerea fluxului de migranţi. La sosire, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor aduce rezultate.

Pe de altă parte, un oficial din delegaţia turcă a precizat că Davutoglu va insista pe lângă liderii UE pentru deschiderea de noi capitole de negociere pentru aderarea la blocul comunitar.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a subliniat că nu vor fi deschise noi capitole de negociere pentru aderarea Ankarei la UE până când Turcia nu îşi va deschide porturile şi aeroporturile pentru traficul cipriot.

După ce liderii UE i-au spus lui Tusk în ce puncte sunt dispuşi să facă o serie de concesii şi care sunt obstacolele de netrecut, Anastasiades a avertizat că, la nevoie, îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca acordul.

Nicosia este furioasă pentru că Merkel i-ar fi făcut săptămâna trecută o ofertă lui Davutoglu fără a consulta Ciprul, într-o perioadă în care discuţiile pentru reunificarea acestei ţări se află într-un moment delicat.

Donald Tusk, fost premier polonez, a subliniat că interesele Nicosiei trebuie respectate.

Liderii UE vor încerca să-l convingă pe premierul turc să ajute la limitarea fluxului de refugiaţi care ajung în Europa, în schimbul unor concesii financiare şi politice, dar nu sunt convinşi că vor reuşi să semneze un acord la reuniunea de vineri.

Proiectul de acord care va fi propus Ankarei nu respectă, însă, complet cererile formulate de Turcia la summitul de la începutul lui martie. Principalul obiectiv, ridicarea vizelor în luna iunie, va depinde de capacitatea Turciei de a îndeplini o serie lungă de criterii UE.

În condiţiile în care alegătorii francezi sunt îngrijoraţi de ideea că 75 de milioane de turci musulmani vor avea dreptul să călătorească fără restricţii, Hollande a insistat ca Ankaar să îndeplinească toate cele 72 de criterii de pe listă.

Chiar dacă vor reuşi să depăşească obiecţiile Turciei, discuţiile de joi au arătat îndoielile europenilor privind şansele de a face acordul să respecte normele internaţionale sau de a-l face funcţionabil.

Turcia este considerată o ţară cu probleme în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, iar organizaţiile şi instituţiile pentru drepturile omului avertizează că drepturile migranţilor transferaţi în acest stat riscă să nu fie respectate.

După un an în care peste un milion de oameni au ajuns în Europa, fugind de sărăcie şi război, ţările UE vor cu disperare ca Turcia să oprească afluxul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...