Prima femeie la conducerea Rezervei Federale. Janet Yellen a primit votul Senatului

Data publicării:
janet yellen fed mediafax 1

Foto: Mediafax

Janet Yellen a fost aleasă la conducerea Fed cu 56 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizării sale, relatează Mediafax.

Ea a fost candidata favorită a numeroşi economişti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, şi a aripii stângi a partidului democrat, care s-a mobilizat în această toamnă împotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul său consilier economic Lawrence Summers.

Janet Yellen este vicepreşedinta Fed începând din 2010. Ea îi va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit în 2005 de republicanul George W. Bush şi reconfirmat în 2009 de Barack Obama. Mandatul durează patru ani.

Ea va avea sarcina de a înăspri politica monetară americană, reducând gradual injecţiile de lichidităţi ale Fed.

Yellen a pledat în favoarea menţinerii sprijinului Fed pentru economie în contextul în care reluarea economică rămînea fragilă, iar rata şomajului ridicată (7% în noiembrie).

Rezerva Federală a anunţat în decembrie că ar putea creşte rata cheie, menţinută aproape de zero din 2008, din moment ce rata şomajului va scădea la 6,5%.

„Declaraţiile lui Yellen arată că ea este pentru ca inflaţia să depăşească rata ţintă de 2%”, a declarat republicanul Charles Grassley.

„Avem nevoie de cineva care să se focalizeze pe un dolar puternic şi o inflaţie scăzută”, a adăugat el, înainte de a vota împotrivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri