Prima ieșire în spațiu exclusiv feminină va avea loc în curând. Două americance vor înlocui un sistem de încărcare a bateriilor

Data actualizării: Data publicării:
Christina Koch astronaut nasa Expedition 59
Foto: Gulliver/ Getty Images

După ce a fost anulată în luna martie din cauza lipsei costumelor spaţiale de mărime corespunzătoare, prima ieşire în spaţiu a două femei astronaut va avea loc în sfârşit, joi sau vineri, a anunţat marţi NASA, citată de AFP.

Americancele Christina Koch şi Jessica Meir, aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), vor ieşi împreună în spaţiu pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.

Numeroase femei astronaut au participat la ieşiri în spaţiu de la bordul ISS, însă întotdeauna alături de un astronaut de sex masculin.

În luna martie, NASA a anunţat că, pentru prima dată, două femei, Christina Koch şi Anne McClain, ar forma o echipă exclusiv feminină care va ieşi în spaţiu. Însă, cu doar câteva zile înainte, Nick Hague a înlocuit-o pe Anne McClain în această misiune întrucât doar un singur costum de mărimea potrivită pentru femei era gata de utilizare, fapt ce a declanşat un val de critici la adresa agenţiei spaţiale americane.

Jessica Meir astronaut 2017 Summer TCA Tour - Day 7
Foto: Gulliver/ Getty Images

Între timp, Anne McClain a revenit pe Pământ, iar Jessica Meir s-a alăturat în septembrie echipajului de pe ISS.

Iniţial, NASA a decis să programeze ieşirea în spaţiu a celor două femei la 21 octombrie, însă data a fost schimbată pentru săptămâna aceasta.

Echipajul de la bordul ISS cuprinde în prezent şase membri: trei americani (Christina Koch, Jessica Meir, Andrew Morgan), doi ruşi (Alexander Skvortsov, Oleg Skripochka) şi italianul Luca Parmitano.

Ieşirile în spaţiu durează câteva ore şi sunt relativ frecvente

Acestea servesc la întreţinerea staţiei orbitale, asamblată începând din 1998 şi alimentată cu energie de la panouri solare. Numeroasele baterii care stochează energia generată de panourile solare sunt în prezent în proces de înlocuire.

Astronauţii americani Christina Koch şi Andrew Morgan au efectuat la 6 octombrie prima dintr-o serie de ieşiri în spaţiu programate în luna octombrie pentru înlocuirea bateriilor cu nichel-hidrogen cu unele mai perfomante, cu litiu-ion.

Noile baterii oferă o capacitate îmbunătăţită, fiind totodată mai uşoare şi mai mici în comparaţie cu cele cu nichel-hidrogen, după cum a explicat agenţia spaţială americană.

Bateriile noi, care au sosit la bordul ISS la data de 28 septembrie la bordul unui vehicul japonez, stochează energia generată de panourile solare ale ISS ce este utilizată când staţia spaţială nu beneficiază de lumina directă a soarelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri