Prima țară care nu mai susține cotele obligatorii pentru refugiați

Data publicării:
refugiati pe calea ferata getty 25 august

Ministrul-desemnat polonez al Afacerilor Europene, Konrad Szymanski spune că nu este de acord cu decizia guvernului precedent de a accepta cotele obligatorii pentru refugiaţi, impuse de la Bruxelles. În septembrie, executivul pro-european de la Varşovia a rupt unitatea grupului Vişegrad, format din statele ex-comuniste din Europa Centrală, care se opunea cotelor, ca să fie solidar cu statele vestice. Dar noul cabinet eurosceptic şi conservator de la Varşovia este de altă părere.

Reporter: Veţi mai accepta refugiaţi în această situaţie?

Konrad Szymanski, viitorul ministru polonez al Afacerilor Externe: Vom accepta doar dacă avem garanţii de securitate. Este o condiţie-cheie. În toată Europa s-a ridicat un semn de întrebare asupra întregii situaţii a imigranţilor.

Dar miile de imigranţi care continuă să ajungă zilnic în Europa susţin că ei caută doar pace. Oamenii au auzit de atacurile care au îndoliat Franţa şi condamnă acţiunile teroriştilor. Refugiaţii spun că şi ei sunt victime ale cruzimii şi de aceea şi-au părăsit casele.

Trebuie să arătăm lumii că acesta nu este Islamul. Acesta nu este Islamul, ei nu reprezintă Islamul şi ei nu îl cunosc pe Dumnezeu deloc, credeţi-mă. Am văzut până acum războiul din Siria şi pe terorişti, sunt oameni proşti cei care fac aceste lucruri, în Paris, în Siria, America sau Germania, oriunde. Nu au voie să facă acest lucru. Dumnezeu nu a spus ca Islamul să ucidă oameni.

Nu credem că o să mergem într-o ţară bogată, vrem doar că ne salvăm vieţile. Suntem gata să mergem în orice ţara care ne acceptă”, spun și imigranții.

Liderii europeni au făcut apel pentru întărirerea graniţelor externe ale Uniunii Europene. De asemenea, vor fi create centre de primire pe rutele imigranţilor, unde aceştia pot sta până când sunt îndeplinite formele legale de intrare în blocul comunitar.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri