Prima vizită externă a lui Bashar al Assad din 2011, la Vladimir Putin

Data publicării:
bashar al assab vladimir putin getty

„Mulţumim pentru sprijinul faţă de unitatea și independenţa Siriei. Trebuie să spun că pașii politici făcuţi de Federaţia Rusă de la începutul crizei nu au permis ca evenimentele din Siria să urmeze un scenariu tragic. Dacă nu ar fi fost acţiunile şi deciziile dumneavoastră, terorismul care chiar acum se răspândeşte prin regiune ar fi cuprins mai multe teritorii şi ţări”, i-a spus președintele sirian omologului său rus.

Cei doi şefi de stat au vorbit despre continuarea operaţiunilor militare şi modul în care trupele Moscovei le pot sprijini pe cele siriene.

„Siria este o ţară prietenă şi suntem pregătiţi să facem tot ceea ce putem, nu numai la desfășurarea acţiunilor militare în combaterea terorismului, dar și în timpul procesului politic. Acest lucru, desigur, se va întâmpla în strânsă legătură cu alte puteri mondiale și cu ţări din regiune care sunt interesate de o soluţionare pașnică a conflictului”, a spus și Vladimir Putin.

30 septembrie este ziua în care Rusia a declanşat campania aeriană în Siria. De atunci, aviaţia rusă spune că a lansat peste 500 de bombardamente asupra unor ţinte, susţin ei, ale jihadiştilor din Statul Islamic. Cancelariile occidentale susţin, însă, că trupele ruse îi atacă de fapt pe rebelii care luptă împotriva regimului de la Damasc. Mai mult, acuză Moscova că a aruncat în luptă şi soldaţi, iar cel puţin trei dintre aceştia chiar şi-ar fi pierdut viaţa în confruntări, potrivit unor surse din cadrul armatei siriene citate de Reuters.

Între timp, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite şi care luptă împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi Irak pierde un aliat important. Canada, prin vocea viitorului premier, Justin Trudeau, a anunţat că îşi va retrage avioanele şi mare parte din soldaţii care luptă cu jihadiştii. Liderul de Ottawa a dat de înţeles că ţara sa se va concentra mai mult pe acordarea de ajutoare umanitare şi pe antrenarea trupelor locale.

Am promis că vom continua să participăm într-un mod responsabil, care să ţină cont de rolul important pe care Canada îl joacă în lupta împotriva Statului Islamic”, a spus Justin Trudeau.

În paralel, Statele Unite au semnat cu Rusia un memorandum pentru a evita eventuale incidente între avioanele de luptă din Siria ale celor două ţări. Documentul include reguli ce trebuie urmate de echipajele de zbor şi impune noi protocoale de comunicare. Cu toate acestea, Washingtonul a spus foarte clar că acordul nu înseamnă cooperare cu Rusia sau aprobarea intervenţiei ruseşti în Siria. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri