Rezultatele alegerilor din Turcia. Erdogan are aproape 53% din voturi

Data actualizării: Data publicării:
Turkish Voters Go To The Polls For Presidential And Parliamentary Elections
Foto: Guliver/GettyImages

Recep Erdogan va conduce Turcia încă cinci ani, după alegerile prezidenţiale de duminică. Asta arată numărătoarea oficială, care chiar dacă nu s-a încheiat, indică victoria din primul tur a celui supranumit "Sultanul".

Turkish Voters Go To The Polls For Presidential And Parliamentary Elections
Foto: Guliver/Getty Images)

ACTUALIZAREErdogan a primit aproape 53 la sută din voturi, după numărarea a 98 la sută din buletine. Asta în timp ce principalul său rival, Muharrem Ince, a obţinut doar 31 de procente. De altfel, actualul preşedinte şi-a proclamat victoria într-o declaraţie de presă, în care a anunţat că astăzi va sărbători împreună cu simpatizanţii săi, în capitala Ankara.

Opoziţia a refuzat să-şi recunoască, însă, înfrângerea, la finalul unei seri tensionate. Liderii săi acuză nereguli în numărarea voturilor şi susţin că datele lor sunt diferite de cele comunicate oficial.

Tot duminică au fost şi alegeri parlamentare în Turcia, iar situaţia s-a complicat pentru partidul lui Erdogan, fiindcă principala formaţiune prokurdă a intrat în Legislativ. Prin urmare, partidul preşedintelui va avea majoritate doar împreună cu aliatul său naţionalist, cu care nu s-a înţeles întotdeauna.


STIREA INIȚIALĂ. Muharrem Ince a votat primul azi. A venit împreună cu soţia la secţie de votare, escortat doar de simpatizanţi şi a plecat aproape imediat după ce a introdus votul în urnă.

Cu totul altfel s-au desfăşurat lucrurile când a votat Recep Erdogan.

Recep Erdogan era aşteptat să voteze la ora 12. A apărut după aproape o oră şi jumătate. În tot acest timp, în faţa secţiei de votare se desfăşura un spectacol în sine. Mai întâi au fiost aduse câteva zeci de simpatizanţi, femei, bărbaţi şi copii şi au fost masaţi în spatele unor garrduri metalicee. Apoi au apărut mai multe maşini, din care echipa de campanie a preşedintelui a început să scoată cutii cu cadouri. În principal jucării oferite oamenilor din spatele gardurilor. La un moment dat a apărut şi o tânără cu dizabilităţi, în scaunul cu rotile. După atâtea pregătiri, a apărut şi coloana prezidenţială. O adevărată fortăreaţă în mişcare.

Preşedintele şi soţia sa, plus o o parte din familie, au coborât în uralele mulţimii, şi după ce au salutat un întreg comitet de primire aliniat politicos în faţa intrării în secţie, au pătruns în clădire. Pe culoare, preşedintele şi familia lui s-au lăsat filmaţi alături de tânăra cu dizabilităţi. Mai mult, Recep Erdogan i-a întins acesteia mâna ca femeia să o sărute.

După acest moment cel puţin neobişnuit, Recep Erdogan a ajuns în sfârşit în faţa comisiei electorale, a semnat pe liste la fel ca soţia sa şi au mers fiecare într-o cabină de vot. Când a trebuit să introducă buletinul de vot în urnă, preşedintele a preferat să-i lase pe nepoţii lui să facă acest lucru.

După un scurt discurs, Recep Erdogan a mai făcut o baie de mulţime şi la plecare.

Prin aceste alegeri, Turcia înfăptuieşte o revoluţie democratică. Prin noul sistem prezidenţial, Turcia ridică ştacheta foarte mult, cu mult înaintea civilizaţiei contemporane”, a spus președintele.

Înconjurat în permanenţă de cel puţin 10 gărzi de corp, omul care hotărăşte de 16 ani destinele turcilor a străbătut curtea secţiei de votare, a dat mâna cu o parte dintre simpatizanţi, după care a plecat aşa cum a venit. În mijlocul unei coloane de protecţie formate din zeci de vehicule înţesate de agenţi ai serviciilor de securitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri