Primul agent CIA condamnat la închisoare pentru scurgere de informații

Data publicării:
2601 20cia-45860

John Kiriakou a recunoscut, în octombrie 2012, că a dezvăluit unui reporter numele unui angajat CIA implicat în interogarea unui lider al rețelei teroriste al-Qaida, Abu Zubaydah, informează New York Times.

Ce le-a dezvăluit reporterilor

John Kiriakou însuși a coordonat capturarea lui Zubaydah în 2002, în Pakistan. În 2007, la trei ani după ce părăsise CIA, John Kiriakou a vorbit, la ABC News, despre tehnica de simulare a înecului (waterboarding), spunând că poate fi considerată tortură.

Ulterior, el a fost contactat de mai mulți reporteri și, într-un mail către unul dintre aceștia, a dezvăluit numele unui analist CIA implicat în interogarea lui Zubaydah.

Procurorii l-au indicat, de asemenea, pe John Kiriakou drept sursa unui articol publicat în New York Times de jurnalistul Scott Shane, care a scris că un angajat al CIA, Deuce Martinez, a luat parte la interogarea liderului al-Qaida Abu Zubaydah.

A pledat „vinovat”

Kiriakou a încălcat astfel un document referitor la protejarea identității agenților CIA, Intelligence Identities Protection Act. Pentru că a pledat „vinovat”, el a primit 30 de luni de închisoare, în urma înțelegerii încheiate de avocații săi cu procurorii.

Înțelegerea a fost aprobată de judecătorul Leonie M. Brinkema, care a ținut să aprecieze că, totuși, pedeapsa este una prea ușoară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri