Primul pas către un nou lider în Cuba

Data publicării:
cuba vot
Foto: Juventud Rebelde

Cubanezii au fost chemați duminică la urne într-un scrutin local ce constituie prima etapă a unei serii de alegeri care vor conduce în final la desemnarea succesorului președintelui Raul Castro, anul viitor, transmite AFP, preluată de Agerpres.

vot cuba - presa cubaneza
Foto: Juventud Rebelde


Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, șeful statului cubanez, în vârstă de 86 de ani, a votat într-o secție din apropierea reședinței sale din vestul Havanei, iar apoi a discutat cu elevi, care monitorizează în mod tradițional alegerile, și cu locuitori ai capitalei.

Citiți și: Apune era Castro. Cuba se pregătește de înlocuirea conducătorului

Opoziția nerecunoscută legal nu a reușit să prezinte candidați în acest an, mai mulți disidenți denunțând „presiuni și manevre” ale autorităților vizând îndepărtarea susținătorilor lor în cursul comitetelor la nivel local care desemnează candidații prin ridicare de mână.  Doar trei mici organizații disidente au încercat, în zadar, să participe la scrutin, celelalte alegând calea boicotului.

Alegerea consilierilor municipali (al doilea tur, pe 3 decembrie) are loc imediat după prima comemorare a lui Fidel Castro, decedat anul trecut. Scrutinul a fost amânat cu o lună din cauza uraganului Irma, care, în septembrie, a provocat în Cuba moartea a zece persoane și numeroase distrugeri.

Alegerile din această perioadă vor fi urmate, la începutul anului viitor, de votarea celor aproape 600 de deputați ai Adunării Naționale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea președintelui, probabil la finalul lunii februarie a anului viitor.

Titular al postului din 2008, după un interimat de doi ani, Raul Castro a anunțat deja că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Primul său vicepreședinte și numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, este așteptat să îi succeadă.

„Astăzi nu este momentul să vorbim despre asta”, a evitat subiectul potențialul succesor. „Votăm pentru patrie, pentru revoluție, pentru socialism. Transmitem astfel un mesaj (...) celor care vor să ne facă să ne schimbăm, celor care vor să ne impună lucruri”, a insistat el, într-o aluzie evidentă, remarcă AFP, la guvernul lui Donald Trump, care și-a înăsprit poziția în ultimele luni față de Cuba.

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidați, dar supraveghează întreg procesul și garantează, prin influența și votul militanților săi, ca niciun opozant să nu fie desemnat candidat și nici ales.

În 2015, opoziția a reușit să dejoace controlul, prezentând doi candidați la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinși.

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni și alegeri generale (delegați provinciali, deputați și membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani.

Au drept de vot toți cubanezii în vârstă de cel puțin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri