Primul stat care cere băncilor să-și retragă banii din Grecia

Data publicării:
grecia credit

Băncile din Macedonia trebuie să-și retragă toate depozitele și împrumuturile din instituțiile de creditare de pe teritoriul Greciei și de la sucursalele lor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale a Macedoniei.

Această declarație este primul semn concret al unei țări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulențele financiare ce amenință Atena, scrie Agerpres. 

Limitarea ieșirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzacții, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja între entitățile din Macedonia și din Grecia.

Băncile elene dețin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia și o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia și Albania, ceea ce sporește posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps și Atena părăsește zona euro.

Decizia Băncii Centrale a Macedoniei vine după ce Atena a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital și închiderea băncilor.  

Băncile din Grecia rămân închise o săptămână. Retragerile din bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri