Procesul atacului terorist de la 11 septembrie 2001 s-a reluat la Guantanamo

Data actualizării: Data publicării:
Khalid Sheikh Mohammed
Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie. Foto: Profimedia

Procesul presupusului cap al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, Khalid Sheikh Mohammed, şi al altor patru acuzaţi s-a reluat marţi, la închisoarea militară de la Guantanamo, după o întrerupere de 18 luni. Un verdict în acest proces pare încă îndepărtat, în timp ce America se pregăteşte să comemoreze 20 de ani de la atentate.

Audierea, prezidată de un nou magistrat militar, colonelul Matthew McCall, a fost amânată după două ore şi jumătate din cauza unor chestiuni procedurale privind numirea sa. El este al optulea ofiţer care conduce audierile.

Procesul s-ar putea relua miercuri, însă dezbaterile nu ar putea începe decât abia săptămâna viitoare.

Khalid Sheikh Mohammed, supranumit „KSM”, a intrat sub escortă militară în sala de audieri.

În boxa acuzaţilor, alături de el s-au aflat avocatul său şi ceilalţi patru acuzaţi - Ammar al-Baluchi, numit şi Ali Abdul Aziz Ali şi nepot al lui KSM, Walid bin Attash, Ramzi bin al-Shibh şi Mustafa al-Hawsawi.

Walid bin Attash este acuzat de complicitate la planificarea atacurilor, în timp ce Ramzi bin Al-Shibh este inculpat pentru apartenenţă la „celula de la Hamburg”, din care făceau parte piraţi ai aerului.

Ali Abdul Aziz Ali este acuzat că ar fi administrat transferurile de bani pentru comiterea atentatelor, în timp ce Mustafa al-Hawsawi este inculpat pentru că ar fi lucrat pentru Ali Abdul Aziz Ali. Mustafa al-Hawsawi s-a prezentat la audieri într-un scaun cu rotile, avocaţii săi afirmând că el suferă de răni rectale cauzate de interogatoriile CIA.

În public, separat de un perete de sticlă, s-au aflat rude ale celor 2.976 de victime ale atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi jurnalişti.

Tribunal păzit cu garduri de sârmă ghimpată

Tribunalul militar, care îşi are sediul în baza navală americană de la Guantanamo, în sud-estul Cubei, a fost plasat sub un înalt dispozitiv de securitate. Sala este înconjurată de garduri cu sârmă ghimpată.

Protocolul sanitar este de asemenea strict după mai multe cazuri pozitive de coronavirus la alte audieri.

Cei cinci bărbaţi, acuzaţi de „crimă” şi de „acte teroriste”, riscă pedeapsa cu moartea.

Închişi de 15 ani, ei nu au mai compărut în faţa instanţei de la începutul lui 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să oprească procedura.

Procesul lor, care ţine de o justiţie militară excepţională, ar urma să se reia de unde s-a oprit, cu apărarea invocând acte de tortură în perioada în care acuzaţii s-au aflat în mâinile CIA, pentru a invalida majoritatea probelor avansate de autorităţile americane.

Ar mai putea dura luni de zile sau poate chiar mai mult de un an până când procesul va intra în faza cu adevărat decisivă, date fiind numeroasele recursuri depuse de avocaţii acuzaţilor pentru obţinerea de documente.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri