Procuratura din RD Congo cere pedeapsa cu moartea pentru cei acuzaţi de asasinarea ambasadorului Italiei la Kinshasa

Data publicării:
militari din rd congo
Procuratura din RD Congo cere pedeapsa cu moartea pentru cei acuzaţi de asasinarea ambasadorului Italiei la Kinshasa. Foto: Profimedia

Procuratura militară din Republica Democratică Congo a cerut miercuri condamnarea la moarte a celor şase inculpaţi în dosarul asasinatului ambasadorului Italiei la Kinshasa, informează AFP.

În februarie 2021, diplomatul italian, bodyguardul său şi un şofer au fost ucişi în estul RD Congo. Căpitanul magistrat Bamusamba Kalamba a arătat în rechizitoriul prezentat în faţa instanţei că „victimele au fost răpite, duse în adâncul pădurii, apoi executate”.

Procesul are loc la tribunalul militar al garnizoanei Kinshasa-Gombe, în incinta închisorii militare din Ndolo.

AFP menţionează că în RD Congo se cere de multe ori pedeapsa capitală în dosare legate de securitatea naţională, însă astfel de condamnări nu au mai fost aplicate în ultimii 20 de ani, fiind de obicei comutate la închisoare pe viaţă.

Procesul celor şase acuzaţi de asasinarea ambasadorului Luca Attanasio, a gărzii sale de corp - carabinierul italian Vittorio Iacovacci - şi a şoferului congolez Mustapha Milambo, angajat al Programului Alimentar Mondial (PAM), a început în 12 octombrie.

Procuratura consideră că infracţiunile implicate sunt „omor, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, deţinere ilegală de arme şi muniţii de război”. În 22 februarie 2021, cele trei victime au fost prinse într-o ambuscadă în apropierea parcului naţional Virunga, în provincia Kivu de Nord din estul RD Congo, unde de aproape 30 de ani se confruntă violent grupuri armate.

La audieri, acuzaţii au fost prezentaţi de procuratură ca membri ai unei „bande criminale”, a căror intenţie iniţială nu a fost să îl ucidă pe ambasador, ci să îl răpească şi să ceară pentru el o răscumpărare de un milion de dolari. Cei şase au fost arestaţi în ianuarie 2022 şi nu şi-au recunoscut faptele. Ei au susţinut la proces că declaraţiile iniţiale date în faţa anchetatorilor le-au fost smulse prin tortură.

La şedinţa de judecată de miercuri, şi-au susţinut pledoariile avocaţii părţilor civile. În numele ambasadei italiene la Kinshasa, ei au cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor, iar în numele tatălui diplomatului italian, despăgubiri în valoare de 60 de milioane de euro, notează AFP, citată de Agerpres.

Sâmbătă, urmează să pună concluzii apărarea, apoi instanţa va rămâne în pronunţare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri