Profesorul Armand Goșu, despre situația din Kazahstan: S-ar putea să asistăm la o invazie cu zeci de mii de soldați pe termen lung

Data actualizării: Data publicării:
Clădire incendiată în Kazahstan.
Fosta republică sovietică din Asia Centrală este zguduită de câteva zile de proteste și violențe fără precedent. Foto: Profimedia

Explozii și rafale de arme automate în capitala economică a Kazahstanului, în timp ce noi imagini șocante apar pe social media. O mașină a intrat în plin într-un cordon al forțelor de ordine masate în centru pentru a proteja diverse instituții. De altfel, orașul Almatî seamănă cu un teatru de război. Clădiri devastate și incendiate, mașini transformate în torțe, peste tot sunt urmele luptelor dintre protestatari și forțele de ordine. Fosta republică sovietică din Asia Centrală este zguduită de câteva zile de proteste și violențe fără precedent. Profesorul Armand Goşu, specialist în spațiul ex-sovietic, a vorbit la Digi24 despre situația din această țară.

Armand Goşu: În Kazahstan este un popor care este disperat după 30 de ani de o traziție care nu pare să ducă spre nimic bun, un popor care este victima, prizonierul unei elite politice de esență sovietică și care practic strangulează o țară. O țară în care 95% din populație trăiește în sărăcie, dar o țară foarte bogată, una dintre marii exportatori de petrol și cu niște resurse de gaze incredibil de mari, cel mai mare exportator de uraniu din lume, și a cărui populație trăiește în sărăcie.

Evident, a trebuit un pretext care să declanșeze această vâlvătaie, iar acesta a fost creșterea prețului la gaz lichefiat, cu care locuitorii din vestul țării își alimentau mașinile.

Cererile populației nu au mai fost doar economice, ci au fost deja cereri politice. În cea de-a doua zi a protestelor s-a cerut deja demisia guvernului, demisie care a venit ieri dimineață. Dup aceea s-a cerut plecarea lui Nazarbaev. A fost chiar lozincă - „Pleacă, moșule!”, „Lasă-ne în pace, moșule!”, cam așa s-ar traduce.

A plecat și Nazarbaev. Nu se știe unde, dar a plecat din funcția de președinte al Consiliului de Securitate al Kazahstanului. S-a cerut și demisia președintelui, dar președintele Tokaev e singura instanță oficială reprezentativă cu care se poate negocia. Deci, este un set mare de doleanțe, care unele au fost deja satisfăcute, altele aproape că nu pot fi satisfăcute.

Trebuie să facem diferența. Ce vedem noi la televizor, violențele acestea, sunt dintr-un singur oraș, o singură regiune din sudul Kazahstanului. Este vorba de fosta capitală, centrul economic al Kazahstanului. Dacă mergem în fosta Astana, Nursultan astăzi, capitala administrativă a țării, acolo nu se întâmplă nimic. Acolo lucrurile funcționează normal. Și în alte orașe funcționează mai mult sau mai puțin normal. Violențe avem doar în sud. Vorbim de 18 militari uciși - doi decapitați, vorbim de 750 de militari răniți grav, sunt 3.000 de arestați. Nu ni s-a spus câți protestatari au fost uciși. Vedem doar imagini cu militari care trag în mulțime.

În acest context, haideți să vorbim de cine contează – Rusia. Uniunea Europeană nu contează. Rusia a trimis trupe acolo. Sunt trupe de elită, e vorba de acel detașament de trupe de reacție rapidă care a fost înființat acum 12 ani, cu ceva scandal, Uzbekistanul atunci a și ieșit din Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă.

Trupele respective de reacție rapidă numără cam 15.000 de oameni, din care 11.000 sunt ruși. Deci ce vedem noi trupe care au aterizat acolo, sunt acești 11.000 de ruși. În funcție de numărul lor putem aprecia dacă va fi o intervenție pe termen lung, sau pe termen scurt. Dacă trimit doar o mie, două de militari, atunci e clar că intervenția va dura doar câteva luni, după care se vor retrage.

Dacă este să asistăm, potrivit informațiilor care ne vin, că din mai multe baze rusești pleacă trupe, s-ar putea să asistăm la o invazie cu zeci de mii de militari, o invazie pe termen lung, ceea ce e foarte straniu... Atenție! Kazahstanul are o armată foarte bună. Asta nouă ne spune despre faptul că președintele Tokaev nu controlează zona militară. Deci e o problemă internă a Kazahstanului. Nu e vorba de intervenție străină, nu s-a conspirat nicăieri împotriva Kazahstanului, ci pur și simplu președintele Tokaev nu reușește să controleze acest bloc militar. De asta are nevoie de trupe rusești, pentru că militarii lui nu-i mai răspund la ordin.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri