PROFIL. Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor teroriste de la Paris

Data publicării:
abdelhamid-abaaoud1

 

Abdelhamid Abaaoud s-a născut în 1987, în cartierul Molenbeek din Bruxelles şi se prezintă cu numele de Abou Omar Soussi, numele regiunii din sud-vestul Marocului de unde provine familia sa, sau Abou Omar al-Baljiki (Abu Omar 'Belgianul'), informează Agerpres.

'Era un mic idiot", care-și hărțuia colegii și profesorii și fura portofele, este caracterizarea făcută de un fost coleg de clasă pentru tabloidul belgian La Derniere Heure. Abdelhamid este considerat de către anchetatorii francezi și belgieni organizatorul atacurilor de vineri de la Paris soldate cu 129 de morți și 352 de răniți și revendicate de Statul Islamic.

Suspectul cheie al acestor atacuri, Salah Abdeslam, care are și el legături strânse la Molenbeek și care este în prezent căutat, precum și fratele său Brahim, care s-a aruncat în aer în estul Parisului, îl cunoșteau pe Abaaoud. Numele celor trei apar în dosare de drept comun în Belgia.

'Abu Omar al-Baljiki' ținuse deja prima pagină a ziarelor belgiene la începutul anului 2014 după ce l-a luat cu el în Siria pe fratele său mai mic Younes, în vârstă de 13 ani, numit 'cel mai tânăr jihadist din lume' de unele mass-media.

El s-ar fi alăturat altor luptători belgieni, care făceau parte dintr-o brigadă de elită a Statului Islamic. El apare, cu barbă și o tichie pe cap în stil afgan, într-o înregistrare video a SI în care promite să comită atrocități, adresându-se camerei în mod sfidător la volanul unui vehicul care trage cadavre mutilate spre o groapă comună.

Profilul lui Abaaoud este cel al unui individ din 'clasa de mijloc', scrie marți cotidianul flamand De Morgen. Potrivit publicației, tânărul a fost trimis de tatăl său, un comerciant, la un colegiu cunoscut în zonă rezidențială Uccle, în partea de sud a Bruxellesului.

Abdelhamid Abaaoud, cel mai cunoscut dintre cei 500 de belgieni plecați să lupte în Siria și Irak, este în special legat de 'celula Verviers'. Pe 15 ianuarie, la o săptămână după atacurile din ianuarie de la Paris, poliția belgiană a luat cu asalt o casă din acest oraș din estul Belgiei, omorând două persoane aflate în interior, care, potrivit anchetatorilor, se pregăteau să comită un atac împotriva forțelor de ordine.

Abaaoud nu se afla acolo. Însă, la începutul lunii februarie, el a pretins că a 'planificat' aceste atentate dejucate în ultimul moment într-un interviu acordat Dabiq, revista SI. 'Am reușit în cele din urmă să ajungem în Belgia. Am reușit apoi să obținem arme și să ne facem o ascunzătoare, planificând în același timp operațiuni împotriva cruciaților', s-a lăudat el atunci.

Potrivit presei belgiene, Abaaoud a fost localizat în Grecia, de unde a comunicat cu cei doi jihadiști uciși la Verviers. O operațiune a forțelor de ordine grecești nu a condus însă la capturarea sa.

În luna iulie, Abdelhamid Abaaoud a fost condamnat la Bruxelles, în absență, la 20 de ani de închisoare într-un proces privind filierele de recrutare de jihadiști belgieni pentru Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri