Protest antiregim la un meci de fotbal din Iran

Data publicării:
protest iran stadion

Protestele din Iran nu dau semne că ar scădea în intensitate, în ciuda intervenţiei brutale a forţelor de securitate. Poliţia, trupele paramilitare şi soldaţii sunt pe străzi ca să prevină demonstraţii de amploare şi să ţină oamenii în case după lăsarea serii.

Activiştii locali vorbesc de peste 50 morţi şi mai bine de 3.000 de arestări de la începutul revoltelor. Totuşi, mii de iranieni înfruntă pericolul şi se adună pe străzile lăturalnice ale oraşelor de provincie, ca să ceară înlăturarea regimului.

Din exil, prinţul moştenitor al Iranului pune presiune pe comunitatea internaţională, ca să treacă de partea demonstranţilor. Apelurile lui au avut ecou puternic la Casa Albă.

„Reza Şah, fii binecuvântat! Reza Şah, fii binecuvântat!” - au strigat protestatarii pe străzi.

Aceste lozinci în favoarea Şahului Iranului au fost auzite chiar pe străzile oraşului unde s-a născut ayatollahul Khomeini, liderul revoluţiei islamice din 1979 care a înlăturat monarhia prooccidentală. În Tabriz, al patrulea cel mai mare oraş din ţară, un meci de fotbal a devenit loc de protest.

„Nu aveţi onoare! Nu aveţi onoare!” - au scandat suporterii din tribune. Mai multe imagini, aici.

Prinţul moştenitor al Iranului, Reza Pahlavi, devine tot mai mult principalul susţinător al protestelor şi purtătorul de cuvânt al iranienilor răsculaţi. Fiul ultimului Şah a acuzat regimul că iroseşte bogăţiile Iranului pe aventuri externe şi pe finanţarea unor grupări teroriste.

„Oamenii nu o să mai îndure acest circ. Nu contează cine e în frunte, sistemul a eşuat. Şi-a dovedit eşecul, a dovedit că mai mult decât orice se gândeşte la propriul interes, nu la cel al poporului iranian”, a declarat prințul Reza.

Protestele din Iran au ajuns subiect de discuţie în Consiliul de Securitate al ONU.

„Statele Unite sunt alături de cei din Iran care doresc libertate pentru ei, prosperitate pentru familiile lor şi demnitate pentru naţiunea lor. Nu vom tăcea!”, a anunțat Nicki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Regimul de la Teheran consideră că protestele sunt coordonate de inamicii Iranului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri