Sari la conținut

Protest istoric în Argentina, după uciderea unei adolescente

Zeci de mii de femei din Argentina au protestat față de violența împotriva femeilor, după ce o tânără de 16 ani a fost violată și omorâtă săptămâna trecută. Femeile, îmbrăcate în haine negre de doliu, au strigat „Ni una menos” (Niciuna mai puțin) și au cerut statului politici prin care să protejeze femeile de violență și dreptate în justiție pentru Lucia Perez, adolescenta ucisă, scrie presa internațională.

protest argentina

Foto: Twitter/ @fiercerunway1

Lucia Perez, Natalia Padilla, Maria Elisa Acuna, Samantha Yoerg și Maria Magdalena Ramirez. Toate aceste femei au fost violate și ucise în câteva zile, în diferite zone din Argentina, relatează lavoz.com.ar

Asociația non-profit La Casa del Encuentro din Argentina a atras atenția că o femeie la 30 de ore este ucisă în această țară. 

Protestele au fost organizate de grupul „Ni una menos” și au avut loc în mai multe țări latine din America. 

Demonstrații s-au ținut în 80 de orașe din Argentina și alte 58 de orașe din lume s-au alăturat demonstrațiilor. În Madrid, femeile au scandat „nu suntem nebune, nu ne este frică, ne-am săturat”.

Moartea adolescentei de 16 ani a stârnit furie în toată Argentina, în condițiile în care Argentina se confruntă cu un val de violențe generate de traficul de droguri.

Adolescenta a fost răpită în timp ce mergea pe școală, violată și supusă altor agresiuni de natură sexuală atât de violente, încât fata a suferit răni interne grave. Procuroarea Maria Isabel Sanchez a declarat că fata a fost drogată cu cocaină și a supusă la „o agresiune sexuală inumană” în urma căreia a făcut infarct. După ce au violat-o agresorii au spălat-o, au îmbrăcat-o și au lăsat-o pe treptele unui spital, în încercarea de a masca agresiune sub o supradoză. Copila a murit în spital, în urma rănilor interne suferite, relatează The Guardian.

protest argentina3

Foto: Twitter/ @okbel „Ne scuzați de deranj, dar suntem omorâte”

Doi bărbați, despre care se știa că vând droguri pe lângă o școală, au fost reținuți, duminică, și acuzați de viol și omucidere.

Marșul de miercuri a fost unul istoric și această zi a fost supranumită „miercurea neagră”și este comparat cu evenimentele de la Dublin din septembrie și Polonia din octombrie, unde zeci de mii de femei au protestat împotriva interzicerii avortului. 

proteste argentina twitter

Twitter/@dziewuchyirl

„Vreau să mă simt în siguranță când merg pe stradă, la fel cum se simt bărbații. Vreau să port o fustă pe stradă fără să mă deranjeze nimeni”, a spus o protestatară.

„Aceasta este violență de gen și este instituționalizată”, a spus altă protestatară, Mariela Arri.

„Acesta este un marș împotriva uciderii femeilor. Cazurile de femei care au fost omorâte sunt în creștere, sunt din ce în ce mai violente și mai perverse. 19 femei au fost omorâte în 18 zile”, a spus judecătoarea Elena Highton Nolasco, citată de CNN.

Fratele Luciei Perez, Matias, a publicat o scrisoare deschisă pe Facebook, în care a spus că familia lui este amenințată cu moartea.

„Mi-ar fi plăcut să public această scrisoare alături de o poză cu mine râzând cu sora mea. Sau o poză cu ea și cu părinții mei. Dar nu pot. Pentru că în timp ce încercăm să procesăm modul în care a fost ucisă, ne confruntăm cu amenințările cu moartea. De data aceasta, violența de gen a ucis-o pe Lucia, dar data viitoare ai putea fi tu, sau o persoană pe care o iubești. Trebuie să fim puternici și să ieșim pe stradă și să urlăm împreună, acum mai mult ca niciodată: niciuna în minus”, a scris băiatul.

Președintele Mauricio Macri a anunțat că Guvernul va lansa o nouă ofensivă împotriva traficanților de droguri și că vor trimite agenți pentru a securiza „zonele fierbinți”, precum orașul port Rosario și regiunea Buenos Aires, unde se află și Mar del Plata, orașul în care a fost ucisă adolescenta de 16 ani. 

Pe aceeași temă