Proteste reprimate violent în Irak: sute de victime în trei zile de demonstrații

Data actualizării: Data publicării:
irak

E baie de sânge în Irak, după ce localnicii au început proteste împotriva puterii. 46 de oameni au murit şi peste 600 au fost răniţi în trei zile de demonstraţii.

Forțele de ordine au deschis focul asupra miilor de manifestanți care au sfidat starea de asediu decretată de preşedinte. În unele oraşe, protestatarii au răspuns violenţei tot cu violenţă: au venit înarmaţi şi au început să tragă în trupele speciale, care erau însă protejate cu veste antiglonţ.

Protestele au fost declanşate de şomajul uriaş, corupția politicienilor şi funcţionarilor şi serviciile tot mai proaste.

Guvernul de la Bagdad a activat joi dimineață starea de urgență în capitala irakiană și în orașele sudice Nassiriya, Amara și Hilla, ca urmare a începerii schimburilor de focuri între protestatari și forțele de ordine, relatează Mediafax.

În pofida ocupării de către forțele de ordine a spațiilor publice din orașele aflate sub starea de asediu, mișcările de protest au continuat și s-au accentuat, ceea ce a dus la dublarea numărului de persoane decedate.

Cel mai puternic cleric local, Marele Ayatollah Ali al-Sistani, a făcut apel la evitarea violenței și a cerut autorităților guvernamentale să răspundă solicitărilor făcute de protestatari. „Autoritățile guvenamentale și politice nu au răspuns cererilor populației de a combate corupția și nu au realizat nimic în acest sens. Parlamentul deține toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Sistani printr-un comunicat public.

Prim-ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi, a transmis, în cadrul unei declarații televizate în timpul nopții, că înțelege starea de nemulțumire publică, dar că „nu există o soluție magică” pentru problemele interne cu care se confruntă statul Irak.

Protestele împotriva împotriva corupției, calității slabe a serviciilor publice și a ratei ridicate a șomajului au început marți în Bagdad și în încă trei orașe din sudul țării. Manifestanții solicită, „căderea regimului” și aprind focuri în jurul clădirilor administrației centrale și ale sediilor partidelor politice.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri