Protestele pașnice pro-democrație din Sudan, înăbușite de armată cu focuri de armă: „Este un masacru sângeros”

Data actualizării: Data publicării:
proteste sudan

Forțele de ordine sudaneze au folosit muniția pentru a dispersa manifestanții care protestau în centrul capitalei Khartoum, într-o operațiune sângeroasă în care au fost ucise cel puțin două persoane și rănite alte zeci, relatează The Guardian.

Mii de protestatari au blocat drumurile cu pietre și au ars cauciucuri în Omdurman, un oraș de lângă Khartoum. Fumul cauciucurilor arse a fost vizibil până peste fluviul Nil. Protestatarii au organizat o tabără și cer ca Sudanul să treacă printr-o reformă democratică. De la căderea dictatorului Omar al-Bashir, în aprilie, Sudanul este condus de un comitet militar, însă oamenii își doresc alegeri democratice, așa că au organizat mai multe acțiuni de protest.

Martorii spun că forțele de ordine care ascultă comanda temutelor Rapid Support Forces au înconjurat și au intrat în spitale, unde au bătut medicii și au rănit pacienții.

„Protestatarii care nu cedează în fața comandamentului armatei generale riscă să fie masacrați, într-o încercare trădătoare de a înăbuși protestul”, a declarat ONG-ul Asociația Profesională din Sudan.

Imaginile difuzate la televiziunea arabă arată corturile din tabăra protestatarilor incendiate, în timp ce manifestanții fug îngroziți. De asemenea, există informații că protestatarii au fost atacați cu focuri de arme, în jurul taberei lor din fața ministerului Apărării.

Același ONG a declarat că atacul asupra protestatarilor este „un masacru sângeros” și le-a cerut sudanezilor să participe cu toate forțele la o „nesupunere civilă totală”, pentru a răsturna consiliul militar de la conducerea țării.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Armata sudaneză l-a eliminat din funcție pe Bashir în aprilie, după luni de proteste neîncetate împotriva regimului pe care acesta l-a condus vreme de 30 de ani. Mii de protestatari au organizat tabere în apropierea ministerului și au cerut comandanților militari să îl dea jos pe Bashir, apoi să predea puterea civililor.

Deși s-a ajuns la un consens pentru instaurarea unui guvern civil, negocierile dintre coaliția grupurilor pro-reformă și armată au eșuat când a venit vorba de cine se va ocupa de luarea deciziilor la nivel înalt în timpul perioadei de interimat.

Drept răspuns la eșecul negocierilor, coaliția a organizat proteste pașnice și demonstrații în toată țara. Ifran Siddiq, ambasadorul britanic în Sudan, a declarat că este extrem de îngrijorat cu privire la focurile de armă pe care le-a auzit în Khartoum și cu privire la informațiile că forțele militare sudaneze au demarat ofensiva asupra civililor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri