Purtătorul de cuvânt al președintelui Bolsonaro, testat pozitiv. Brazilia a depășit 125.000 de cazuri

Data publicării:
Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei, poarta masca in timpul unei conferinte de presa
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro le-a cerut compatrioţilor săi să economisească energia electrică. Foto: Guliver/Gettyimges

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv la noul coronavirus, ceea ce ridică noi întrebări cu privire la expunerea şefului statului la virus, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt, generalul Otavio do Rego Barros, în vârstă de 59 de ani, se află în prezent în carantină la domiciliu şi nu prezintă simptome, a indicat miercuri biroul său.

Membrii personalului său aşteaptă de acasă rezultatele testelor ce le-au fost făcute, a adăugat sursa citată.

Ministerul Sănătăţii a raportat miercuri 615 decese înregistrate în legătură cu COVID-19 în precedentele 24 de ore, cel mai sever bilanţ zilnic şi care ridică numărul total al victimelor la 8.536. În acelaşi timp, rata de contagiune nu dă semne de încetinire, datele oficiale indicând 125.218 de cazuri, al şaselea cel mai grav bilanţ la nivel mondial conform Universităţii Johns Hopkins, deşi numărul real ar putea fi mai mare.

Generalul Barros este încă un membru al anturajului lui Bolsonaro care s-a infectat cu coronavirus. Douăzeci şi trei de membri ai delegaţiei care l-a însoţit în Florida în martie au fost testaţi pozitiv, printre care şeful comunicaţiilor, Fabio Wajngarten, şi ministrul securităţii naţionale, Augusto Heleno.

Preşedintele însuşi a declarat că testul său a fost negativ, dar nu a prezentat public rezultatul. Un judecător federal a dat câştig de cauză miercuri acţiunii cotidianului Estado de Sao Paulo, unul din cele mai importante din Brazilia, care a cerut publicarea buletinului de analiză, considerându-l de interes public. Decizia va fi, cel mai probabil, contestată de guvern.

Bolsonaro a minimalizat îngrijorările legate de epidemie, numind-o 'isterie', şi a cerut revenirea la normalitate.

Spitalele şi cimitirele din unele oraşe şi-au atins limitele, iar sistemul a intrat în colaps în timp ce numărul infectărilor continuă să crească.

Miercuri seară, Senatul a aprobat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de reali (10,5 miliarde de dolari) pentru statele federaţiei şi oraşele braziliene, confruntate cu creşterea costurilor sociale şi scăderea veniturilor în contextul pandemiei. Legea va merge la preşedinte spre promulgare.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri