Cum se acționează în cazul unul cutremur puternic. Explicațiile lui Raed Arafat

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat fb
Foto: Facebook /Raed Arafat

Un seism cu magnitudinea 8,1 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din centrul și sudul țării, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS). În timpul seismului, numeroase persoane au ieșit din casele lor și au început să fugă pe străzile din Ciudad de Mexico.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „La acest moment ei vor evalua situația, am înțeles că președintele Mexicului a anunțat că a fost activat comitetul național de urgență, pompierii încep identificarea zonelor afectate, sunt unele zone care nu au curent acum. Vom afla mai multe pe parcurs, pagube, victime umane.

Prima sarcină a protecției civile e să analizeze zonele, să vadă impactul, în plus ei vor rămâne pe alertă. Toți specialiștii spun că vor fi replici.

Unde de tsunami, înseamnă că ei vor fi pregătiți și poate unele zone să le evacueze, au teama că o astfel de undă va lovi o anume parte din coastă, evacuarea unor zone din coastă. Nu doar Mexic, ci și Guatemala, Honduras, mai multe țări.

Dacă e pericol de tsunami, prima misiune e să evacueze și să dea alerta. Zonele cu aglomerație de populație au prioritate, spitale, instituții care sunt necesare pentru funcționalitatea statului, să poată să sprijine, au prioritate. Orice țară trebuie să aibă planuri de continuitate. Dacă e lovită clădirea unei instituții importante trebuie să fie un plan

Mecanismul european de protecție civilă intră imediat, dacă e nevoie. Dacă imapctul e devastator, și depășește forțele, lansează solicitări de sprijin. Acest lucru e și acolo. Țările din jur să vină în sprijin. SUA are acum alt dezastru. Asta va afecta probabil, e normal să apeleze la sprijin dacă sunt depășiți. Posibil să apeleze la protecția civilă europeană care are avioane militare.

Populația trebuie informată. Ăsta e motivul de ce sfătuim populația să aibă radio pe baterii. Se folosește social media dacă funcționează, mass-media, depinde de sistemul de alertare. Sirene, difuzoare, e încă o metodă. Plus că sunt țări care au notificări instantaneu prin telefoane mobile.

Informațiile necesită ore sau chiar zile. Acum vom primi treptat. Pentru o imagine completă depinde de mărime, de infrastructura de comunicare. E posibil ca unele zone să nu poată raporta. Ore, zile ca să știm impactul și să vedem dacă vor fi alte replici, ce impact vor avea ele. E posibil ca unele clădiri să nu fi căzut, dar la o replica de 6 să fie afectată foarte grav.

Lucrurile însă se schimbă în caz de tsunami. Se face evacuare de urgență unde e tsunami. Ajutorul oamenilor de pe coastă. Evacuare către zone de siguranță. E o prioritate majoră.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri