Raport: China și-a supravegheat cetățenii cu tehnologie de la companii europene. Are una din cele mai sofisticate rețele din lume

Data actualizării: Data publicării:
recunostere faciala

Mai multe companii europene au furnizat Chinei tehnologie de supraveghere care îngrădește drpeturile civile, acuză amensty Internațional. Organizația a prezentat un raport în Parlamentul European în care oferă și nume: Idemia din Franţa, Axis din Suedia și Noldus din Olanda.

China a construit una dintre cele mai sofisticate rețele de tehnologie de supraveghere din lume, cu sute de milioane de camere în locuri publice, bazate în principal pe recunoaștere facială. A devenit atât de performantă, încât a ajuns să fie exportată către alte țări cu lideri autocrați.

Sistemele la care au contribuit și companiile europene ar fi folosite înclusiv în regiunea Xinjiang, acolo unde comuniștii duc o campanie împtoriva minorității musulmane uigure, campanie catalogată drept genocid cultural.

Companiile europene au respins acuzațiile.

Morpho, o companie franceză care a devenit ulterior parte a IDEMIA, a furnizat echipamente de recunoaștere facială poliției din Shanghai în 2015, se arată în raportul Amnesty.

IDEMIA a declarat că vânzarea a implicat un sistem de generație veche pentru identificarea fețelor pe filmări înregistrate, mai degrabă decât supravegherea live, adăugând că nu a vândut și nu vinde tehnologii de recunoaștere facială către China.

Compania suedeză Axis ar fi vândut camere de supraveghere în China încă din 2012. Axis s-a apărat și a spus că soluțiile video de rețea au fost utilizate în întreaga lume pentru a contribui la creșterea securității și siguranței.

Compania olandeză Noldus a vândut sisteme de recunoaștere a emoțiilor către autoritățile și universitățile chineze, potrivit Amnesty.

Noldus a spus că este imposibil din punct de vedere tehnic să-și utilizeze software-ul - conceput pentru studiul comportamentului uman - în scopul supravegherii în masă.

Astfel de dezvăluiri au apărut în contextul în care Parlamentul European discută schimbarea regulilor de export pentru a împiedica transferul de tehnologie care poate aduce atingere drepturilor civile.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri