Rasmussen: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei justifică noi strategii de apărare ale NATO. Kievul afirmă că Moscova a trimis zece tancuri spre Doneţk

Data publicării:
nato

Agresiunea rusă contra Ucrainei justifică pregătirea unor noi planuri de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia. Este cea ce spune secretarul general NATO, într-un interviu acordat ziarului regional francez Midi Libre. În acest timp, forţele armate ucrainene îşi continuă ofensiva în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi. Kievul îi acuză pe rebeli că trag cu armament greu în direcţia Rusiei, pentru a convinge Moscova să intervină în conflict.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, spune că Alianţa va intensifica manevrele militare pentru că agresiunea rusă împotriva Ucrainei a creat o nouă situaţie de securitate în Europa. Liderul Alianţei a subliniat că, în ultimii cinci ani, Rusia şi-a dublat cheltuielile militare, în timp ce NATO şi le-a redus cu 20%. Declaraţiile vin la câteva zile de la un raport al Parlamentului britanic în care se atrage atenţia că NATO este nepregătită în cazul unui atac al Rusiei.

Între timp, Kievul îi acuză pe rebelii rusofoni că acţionează pentru a atrage Rusia în conflictul din estul Ucrainei. „Teroriştii comit acte de provocare şi trag în direcţia Rusiei, cu arme automate şi artilerie, înclusiv lansatoare de rachete Grad. În replică, armata rusă trage înspre armata ucraineană”, a declarat Andrii Lisenko, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate din Ucraina. În plus, „Zece tancuri au ajuns din Rusia în Ucraina, prin părţi ale graniţei pe care nu le controlăm, şi acum se îndreaptă spre Doneţk”, mai spune oficialul.

Între timp, ancheta privind doborârea zborului malaezian MH17 bate pasul pe loc. Atât autorităţile ucrainene, cât şi observatorii OSCE spun că rebelii nu au permis experţilor australieni să utilizeze o dronă pentru investigaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri