Reacția americanilor după ce ruşii au publicat fotografii de la întâlnirea Trump-Lavrov-Kisliak

Data publicării:
lavrov trump ambasador rus _min rus de externe

Reprezentanţii administraţiei americane s-au arătat furioşi, după ce Moscova a publicat în mod surprinzător o serie de fotografii de la întâlnirea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care s-a desfăşurat în spatele uşilor închise de la Casa Albă, transmite France Presse, citată de News.ro.

TRUMP
Sursă: Ministerul rus de Externe

Aceste imagini l-au surprins pe preşedintele american zâmbind, în timp ce dădea mâna vizibil entuziasmat cu ministrul Serghei Lavrov şi cu ambasadorul Serghei Kisliak, aflat în centrul unei controverse în SUA pentru că a luat anterior legătura cu numeroşi reprezentanţi ai taberei Trump, inclusiv cu Michael Flynn şi Jeff Sessions, gest care a dus la demisii în administrația americană.

Întâlnirea a reprezentat oricum un succes diplomatic major pentru Kremlin, iar reprezentanţii ruşi au avut parte de o primire de excepţie la Casa Albă la doar cinci luni după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a expulzat 35 de diplomaţi ruşi din Statele Unite.

Diplomaţii veterani şi-au pus întrebări serioase cu privire la motivul pentru care Donald Trump a acceptat să-i primească pe cei doi diplomaţi ruşi la Casa Albă.

O asemenea onoare este de obicei rezervată şefilor de stat şi de guvern, cu siguranţă nu unor diplomaţi care sunt în centrul unui scandal politic major în Statele Unite, cum este cazul pentru ambasadorul Serghei Kisliak.

Publicarea acestor imagini a întărit ideea că Rusia a obţinut o mare victorie diplomatică şi a reuşit să manevreze administraţia Trump chiar în Biroul Oval.

„Felicitări colegilor care au surprins aceste fotografii! O lovitură bună!”, a declarat ironic fostul ambasador american de la Moscova, Michael McFaul.

Reprezentanţii Casei Albe s-au plâns în privat că publicarea fotografiilor reprezintă o încălcare a încrederii, mai ales că întâlnirea a avut loc în spatele uşilor închise de la Washington.

Administraţia Trump a fost informată de prezenţa unui fotograf rus, dar americanii nu au crezut neapărat că fotografiile vor urma să fie publicate de către Moscova.

„Era prezent atât fotograful nostru oficial, cât şi fotograful lor oficial”, a declarat un consilier de la Casa Albă.

Ulterior, doi oficiali au recunoscut că nu au fost informaţi cu privire la publicarea pozelor de către Moscova.

„Partea americană nu ne-a cerut să ne abţinem de la publicarea acestor fotografii”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe într-un mesaj postat pe Facebook.

Aceste fotografii alimentează suspiciunile că Donald Trump este prea prietenos cu reprezentanţii guvernului lui Vladimir Putin.

De asemenea, întâlnirea preşedintelui american cu cei doi diplomaţi ruşi a avut loc la doar câteva ore după demiterea lui Comey, care era responsabil cu investigarea presupuselor legături dintre asociaţi campaniei Trump şi agenţii Moscoei, printre case se numără şi Serghei Kisliak.

Chiar Michael Flynn şi-a pierdut poziţia de consilier pentru securitate naţională după ce a ascuns mai multe discuţii purtate cu ambasadorul Kisliak la scurt timp după implementarea ultimelor sancţiuni americane împotriva Moscovei.

„M-aş fi descurcat şi cu toată această atenţie”, a declarat Kisliak.

Ulterior, Casa Albă şi-a publicat propriile fotografii surprinse la întâlnire, în care nu apare şi Kisliak.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri