Sari la conținut

Reacția Chinei după sancțiunile impuse de SUA

Statele Unite ar trebui „să-și corecteze imediat greșeala” de a impune unilateral sancțiuni asupra unor companii și indivizi chinezi, pentru a nu dăuna cooperării bilaterale, a declarat marți un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, potrivit Agerpres. Washingtonul a anunțat marți noi sancțiuni în legătură cu Coreea de Nord, vizând firme și indivizi chinezi și ruși care ar fi facilitat programele de arme ale Phenianului.

Chinese President Xi Jinping Arrives To West Palm Beach For Visit With President Trump

Foto: Gulliver/GettyImages

„China se opune sancțiunilor unilaterale în afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU impuse unor entități chineze și persoane fizice de către orice țară în conformitate cu legile sale interne”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei. 
     
„Îndemnăm SUA sa își corecteze imediat greșeala pentru a nu avea un impact asupra cooperării bilaterale privind chestiuni relevante”, a adăugat el.

Administraţia Trump a impus sancţiuni pentru 16 companii şi cetăţeni, majoritatea chinezi şi ruşi, pentru susţinerea programelor nucleare şi balistice nord-coreene şi pentru că au ajutat Phenianul cu bani.

Printre cei vizaţi de noile sancţiuni se numără şase companii chineze, două din Singapore, care vând petrol Coreei de Nord, o companie rusă, patru cetăţeni ruşi şi o companie de construcţii cu sediul în Namibia.

Mai exact, cele 16 entităţi incluse pe pe listă fac afaceri cu companii şi persoane sancţionate anterior, colaborează cu sectorul energetic nord-coreean, ajută ţara comunistă să plaseze muncitori în străinătate sau să scape de limitările financiare internaţionale.

Activele din SUA ale celor 16 companii şi persoane au fost îngheţate, iar americanii nu au voie să facă tranzacţii cu ele.

Departamentul Trezoreriei a precizat că sancţiunile intenţionează să izoleze şi mai mult Coreea de Nord pentru testele sale nucleare şi balistice.