Reacția femeii de culoare din reclama „rasistă” a companiei Dove

Data publicării:
Dove

Femeia de culoare din reclama considerată „ rasistă”a companiei Dove, a declarat că nu se simte o victimă și că dacă i s-ar fi părut vreo clipă că ar fi portretizată ca „inferioară”, nu ar fi acceptat că participe în această campanie, potrivit The Guardian.

Lola Ogunyemi, femeia de culoare din reclama considerată rasistă a companiei Dove, a spus că nu își închuipa că va fi prinsă în mijlocul unei dezbaterii rasiale atunci când a acceptat să apară în reclamă.

Compania Dove a publicat luni o reclamă pe Facebook, în care o femeie de culoare devine albă, după ce folosește crema de corp lansată de Dove. Campania a fost primită cu un val de furie și catalogată drept rasistă.

„Mi s-a părut o oportunitate că am putut reprezenta femeile de culoare într-o campanie a unui brand de frumusețe și că aș fi putut arăta lumii că noi (femeile de culoare n.r.) suntem frumoase și mai ales, apreciate”, a spus femeia.

„După ce promo-ul a fost lansat, am descoperit că am devenit, fără să vreau, imaginea unei reclame considerată rasistă. Eram entuziasmată să iau parte la promovarea puterii și frumuseții fetelor de culoare, așa că a fost supărător să vad cum a fost primită reclama”, adaugă Lola Ogynyemi.

„Utilizatori ai rețelelor de socializare îndeamnau la boicotul producătorului de cosmetice, iar prieteni de-ai mei mă contactau să vadă dacă sunt ok. Eram copleșită de cât de controversată a devenit reclama. Dacă mi s-ar fi părut vreo clipă că aș fi portretizată ca „inferioară”, aș fi fost prima care ar fi refuzat să participe la această campanie”, afirmă femeia.

„Experiența trăită cu echipa Dove a fost pozitivă. M-am simtit foarte bine pe platou. Toate femeile din reclamă au înteles conceptul și obiectivul – de a ne folosi de trăsăturile noastre caracteristice pentru a evidenția că orice tip de ten are nevoie de o îngrijire corectă”, precizează Lola.

Femeia povestește că după ce promo-ul a fost lansat, toți prietenii și familia ei au fost încântați de rezultatul final. „Oamenii m-au felicitat că sunt prima care apăre în reclamă, că arătam foarte bine și pentru că reprezentam femeile de culoare. Eram mândră”.

Lola explică de ce reclama a ajuns totuși să fie așa controversată. „Înțeleg de ce imaginile care circulă pe internet au fost interpretate greșit, mai ales că Dove a mai fost acuzată de public, în trecut de aceleași controverse. Este o lipsă de încredere aici”, afirmă tânăra.

Determinată să nu fie percepută ca „o victimă silențioasă a unei campanii de frumusețe înțeleasă greșit”, femeia crede că Dove ar fi putut să-și apere viziunea din spatele reclamei decât să o retragă și să-și ceară scuze.

Nu este prima dată când Dove este acuzată de rasism: o loțiune de corp a fost recomandată pentru „piele normală și de culoare”, iar o altă campanie arăta trei femei (una de culoare, o asiatică și o caucaziană), sugerând că pielea de culoare albă este întotdeauna mai dezirabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri