Reacția Kremlinului în cazul presupuşilor mercenari ruşi arestaţi la Minsk: Rusia şi Belarus sunt partenerii cei mai apropiaţi

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si Alexander Lukashenko
Vladimir Putin și Aleksandr Lukashenko. Foto: Agerpres

Rusia dezminte că ar încercă să destabilizeze Belarus, după arestarea în această ţară a 33 de bărbați suspectaţi că ar fi mercenari ruși, trimiși să destabilizeze țara înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august, scrie Agerpres, care preia AFP.

„Există insinuări potrivit cărora unele organizaţii trimit oameni pentru a destabiliza situaţia în Belarus, este evident că acesta nu poate fi cazul, Rusia şi Belarus sunt aliaţi, partenerii cei mai apropiaţi”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit acestuia, Minskul nu a transmis nicio informaţie referitoare la "activităţi ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora".

Belarus a anunţat miercuri arestarea în apropiere de Minsk a 32 de "combatanţi" din grupul paramilitar rus "Wagner", considerat ca fiind apropiat Kremlinului, şi a unei a 33-a persoane în altă parte în ţară.

Grupul a sosit la Minsk în noaptea de 24/25 iulie și s-a oprit la un hotel în capitala Belarusului. Pe 27 iulie, grupul s-a mutat la un sanatoriu în regiunea Minsk.

Fiecare luptător purta cu el un bagaj mic de mână. De asemenea, grupul avea și trei bagaje masive, pe care câțiva dintre ei le încărcau într-o mașină.

Peskov a confirmat că toţi sunt ruşi şi că alţi 200 sunt căutaţi de autorităţile belaruse.

Potrivit Minskului, aceşti bărbaţi sunt "suspectaţi de pregătirea unor acte de terorism" cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidenţiale dificile pentru autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

Aliate istoric, Moscova şi Minsk întreţin relaţii tensionate de la sfârşitul anului 2019, şeful statului belarus acuzând Rusia că doreşte să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august în favoarea adversarilor săi. 

Belarus şi Ucraina au convenit să-şi întărească verificările la graniţă după incidentul de la începutul săptămânii.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri