Reacția lui Bono, după ce e acuzat că a cumpărat un mall în Lituania

Data publicării:
We Are One: The Obama Inaugural Celebration At The Lincoln Memorial
Foto: Gulliver/GettyImages

Bono, solistul trupei U2, a reacţionat după numirea sa în ancheta „Paradise Papers”, potrivit căreia artistul s-a folosit de o firmă malteză pentru a investi într-un centru comercial din Lituania. Cântăreţul a spus că ar fi extrem de tulburător să afle că numele său a fost implicat într-o acţiune ilegală, informează News.ro.

We Are One: The Obama Inaugural Celebration At The Lincoln Memorial
Foto: Gulliver/GettyImages

„Ar fi extrem de tulburător să aflu, chiar şi ca investitor minoritar pasiv…. Că orice mai puţin decât exemplar a fost făcut cu numele meu implicat câtuşi de puţin. Iau aceste lucruri în serios. Am vorbit despre beneficiul pe care l-ar avea transparenţa în legătură cu proprietarii companiior offshore. Am militat pentru acest lucru. De aceea numele meu apare în documente”, a spus Bono.

Potrivit The Guardian, liderul formaţiei irlandeze s-a folosit de o firmă din Malta pentru a-şi plăti partea dintr-un centru comercial din nord-estul Lituaniei.

Cântăreţul, pe numele său real Paul Hewson, era investitor al companiei malteze Nude Estates, care a cumpărat Aušra mall pentru 5,8 milioane de euro, la scurt timp după inaugurarea lui în 2007.

Nude Estates a încorporat o companie lituaniană cu acelaşi nume pentru a deţine proprietatea din Utena, localitate aflată la 97 de kilometri nord de capitala Vilnius.

În 2012, afacerea a fost transferată unei companii din insula Guernsey, care aparţine de Marea Britanie, numită Nude Estates 1.

Malta este un stat cu taxe scăzute. Pentru investitorii străini, taxa plătită pe profitul companiilor este redusă la 5%. În Guernsey, companiile nu plătesc nicio taxă pe profit.

„Bono a fost un investitor minoritar, pasiv în Nude Estates Malta Ltd, companie care a fost înregistrată legal în Malta până când a fost lichidată voluntar în 2015. Malta este o jurisdicţie cu o reputaţie bună pentru companii în cadrul UE”, a declarat un purtător de cuvânt al artistului.

El a declarat că Bono a avut acelaşi statut şi în cazul firmei din Guernsey.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri