Reacția lui Donald Trump după testul nuclear al Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/Getty Images

O primă reacție a venit din partea Casei Albe cu privire la exercițiul efectuat dimineață de Coreea de Nord, la câteva ore după testul cu bombă cu hidrogen.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 20.28. După ce a reacţionat în stilul obişnuit, pe Twitter, Donald Trump a dat şi o declaraţie scurtă, după ce a ieşit de la slujba de duminică.

Reporter: Domnule preşedinte, aveţi de gând să atacaţi Coreea de Nord?

Donald Trump: Vom vedea!


Liderul de la Washington a condamnat testul nuclear.

„Coreea de Nord a efectuat un test nuclear de amploare. Cuvintele și acțiunile lor continuă să fie ostile și periculoase la adresa Statelor Unite”, a scris Donald Trump pe Twitter.

„Coreea de Nord este o națiune fără scrupule, care a devenit o mare amenințare și rușine pentru China, care încearcă să ajute dar fără succes”, a adăugat președintele american.

„Coreea de Sud realizează, așa cum le-am spus, că discuțiile de calmare a situației cu Coreea de Nord nu vor avea succes. Ei înțeleg un singur lucru”, a fost al treilea tweet scris de liderul de la Casa Albă.

El nu a mai precizat despre ce este vorba, însă, din afirmațiile sale pe acest subiect, cel mai probabil este vorba o soluție în forță. Trump a respins ideea unor negocieri cu regimul nord-coreean, precizând că Statele Unite sunt victime ale unui şantaj.

„Statele Unite stau de vorbă cu Coreea de Nord şi sunt extorcate de bani de 25 de ani. Discuţiile nu sunt soluţia!”, a scris președintele american pe Twitter, zilele trecute.

Regimul nord-coreean a anunţat duminică dimineaţă oficial că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian. În acest sens, televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un „succes complet”, fiind vorba de un pas „semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Acest anunţ vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 în nord-estul peninsulei Coreene, unde există un cunoscut poligon nuclear al regimului de la Phenian.

Și Rusia a reacționat după testul nuclear. Moscova a estimat că noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian merită cea mai fermă condamnare, dar în același timp a lansat un apel la calm.

De asemenea, Japonia, Coreea de Sud și China au condamnat testul Phenianului. Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară și a capacității rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regionale.

În plus, președintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut „pedeapsa cea mai fermă” contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancțiuni de către Națiunile Unite.

Beijingul a „condamnat viguros” noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe „la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri