Reacția lui Vladimir Putin după a treia serie de sancțiuni: „Vom supravieţui”

Data publicării:
vladimir putin cuvantare anuala - captura RT-2

Printre oficialii vizaţi de noile sancţiuni din partea Statelor Unite se află Igor Sechin, președintele gigantului petrolier Rosneft, deţinut de statul rus şi un apropiat recunoscut al preşedintelui Vladimir Putin. Alţi oficiali afectaţi de blocarea conturilor şi interdicţiile de călătorie sunt vicepremierul Dmitri Kozak, dar și preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat.

Printre cele 17 companii ruseşti vizate de noile sancţiuni, care prevăd inclusiv blocarea importurilor de echipamente din SUA, se numără băncile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP şi Sobin, dar şi Transoil, Volga Resources Group şi Zest Leasing.

Barack Obama l-a avertizat pe Vladimir Putin că vor urma noi sancţiuni, dacă Rusia nu încetează cu provocările în Ucraina.

„Următoarea fază, dacă vom vedea noi acte de agresiune din partea Rusiei faţă de Ucraina, ar putea consta din sancţiuni la nivel sectorial, cu o perspectivă mai largă. Vor fi vizate sectorul bancar sau cel al industriei militare”, a declarat preşedintele Statelor Unite.

În replică, Vladimir Putin a declarat că Rusia este capabilă să înlocuiască în cel mult doi ani şi jumătate, importurile restricţionate prin noile măsuri ale occidentului. Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin a avertizat că partenerii Rusiei nu vor supravieţui fără ea.

„Toată lumea trebuie să înţeleagă că, în orice situaţie, vom găsi un înlocuitor adecvat. Sunt lucruri unice produse doar de una sau două fabrici, dar ne descurcăm şi fără. Singurele probleme sunt timpul şi banii. Va fi un pic mai scump, va dura ceva mai mult timp, dar vom supravieţui şi vom merge înainte. În schimb, partenerii nu vor supravieţui”, a spus Vladimir Putin.

Şi Uniunea Europeană a adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei. Ambasadorii celor 28 de state membre au adăugat alţi 15 oficiali ruşi şi ucraineni, pe lângă cele 55 de persoane, aflate deja pe lista europeană de sancţiuni la adresa Moscovei.

Oficialii ruşi sancţionaţi de SUA

- Igor I. Sechin, preşedinte Rosneft

- Dmitri N. Kozak, vicepremier

- Vyacheslav V. Volodin, şeful de cabinet al preşedintelui V. Putin

- Aleksei Pushkov, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Dumei de Stat

- Oleg Belavantsev, reprezentantul Preşedinţiei Ruse privind Crimeea

- Sergei V. Chemezov, director general Rostec,

- generalul Evgeny Murov, directorul serviciului secret FSB

Companii ruseşti sancţionate de SUA

- Stroytransgaz Holding

- Volga Group

- Avia Group Limited

- banca Severny Morsoy

- banca InvestCapital

- banca SMP

- banca Sobin

- Transoil

- Volga Resources Group

- Zest Leasing

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri