Reacția Rusiei după ce a fost acuzată că ar fi intervenit în zona presupusului atac chimic din Siria

Data actualizării: Data publicării:
SYRIA-DAMASCUS-DOUMA-SYRIAN ARMY-STROMING-ISLAM ARMY
Foto: Xinhua/Agerpres

Rusia neagă că ar fi intervenit pentru a modifica dovezile în zona în care a avut loc atacul chimic din Siria, scrie BBC.

SYRIA-DAMASCUS-DOUMA-SYRIAN ARMY-STROMING-ISLAM ARMY
Foto: Xinhua/Agerpres

Într-un interviu pentru emisiunea Hardtalk de la BBC, ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov, a afirmat: „Vă pot garanta că Rusia nu a intervenit în niciun fel în zonă”, scrie News.ro.

Declaraţia are loc după ce trimisul SUA la OPCW, Kenneth Ward, a declarat: „Avem informaţii că este posibil ca ruşii să fi vizitat locul atacului. Suntem îngrijoraţi pentru că ar fi putut să intervină la faţa locului pentru a afecta eforturile OPCW de a avea o investigaţie eficientă”.

Dar Lavrov a afirmat: „Nu pot să fiu nepoliticos cu şefii de stat ai altor ţări, dar aţi citat din liderii Franţei, Marii Britanii şi SUA şi, sincer, toate dovezile despre care vorbesc sunt bazate pe informaţii din media sau de pe reţelele sociale”.

El a adăugat că presupusul atac chimic nu a avut loc. „Ce a avut loc, în schimb, a fost o înscenare”, a precizat Lavrov.

De asemenea, Lavrov a criticat aliaţii că au ales să lanseze atacul înainte ca OPCW să inspecteze zona şi a precizat că Rusia şi Occidentul se află într-o situaţie mai neplăcută decât în timpul Războiului Rece, pentru că nu există căi de comunicare.

Echipa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) nu a putut ajunge la locul atacului după ce oficialii ruşi şi sirieni au declarat că „încă mai există probleme de securitate care trebuie rezolvate”, conform şefului OPCW, Ahmet Uzumcu.

Uzumcu a făcut afirmaţiile în cadrul unei întruniri de urgenţă a OPCW la Haga.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Douma în urmă cu o săptămână.

Statele Unite susţin, într-un document făcut public după lansarea atacului, că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie.

De cealaltă parte, Rusia susţine că nu au existat dovezi în acest sens. „Experţii militari ruşi aflaţi la faţa locului nu au găsit niciun semn că ar fi fost folosit clor sau alte substanţe toxice. Niciun locuitor nu a confirmat un atac chimic”, a precizat Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri