Sari la conținut

Reacția SUA după ce Catalonia și-a declarat independența

Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină „unitatea” Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independența regiunii de Spania, informează AFP, citată de Agerpres.

Mississippi State Bulldogs vs Tulane Green Wave

Foto: Guliver/GettyImages

Catalonia este parte integrantă a Spaniei și Statele Unite sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania”, a adăugat oficialul american, subliniind că SUA și Spania „cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune”.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție în care proclamă regiunea un „stat independent luând forma unei Republici”, o ruptură fără precedent în Spania, la care Madridul a ripostat suspendând autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituția Spaniei.

Șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reacționat imediat la votul Parlamentului catalan promițând pe Twitter că va „restaura legalitatea” în Catalonia. El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea premierului catalan Carles Puigdemont și a guvernului acestuia.