Reacția SUA după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă ce a survolat Japonia

Data actualizării: Data publicării:
G20 Hamburg Summit: Day 2 Of Sessions
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele american Donald Trump și premierul nipon Shinzo Abe s-au pus de acord să accentueze presiunea asupra regimului de la Phenian, după ce Coreea de Nord a lansat marți dimineață o rachetă care a survolat Japonia, relatează Agerpres citând agențiile internaționale.

G20 Hamburg Summit: Day 2 Of Sessions
Foto: Gulliver/GettyImages

„Trebuie să organizăm imediat o reuniune de urgență a Națiunilor Unite și să creștem presiunea la adresa Coreei de Nord. Creșterea presiunii: Japonia și Statele Unite sunt total de acord asupra acestui punct”, a declarat Shinzo Abe, la Tokyo, în finalul unei convorbiri telefonice de 40 de minute cu liderul de la Casa Albă.

Potrivit șefului guvernului nipon, Donald Trump a reafirmat „angajamentul foarte puternic al SUA de 100% față de aliatul său japonez”, după această „amenințare fără precedent”.

În 1998, o rachetă balistică a survolat Japonia, apoi a urmat un proiectil în 2009, dar Coreea de Nord nu atinsese în acea perioadă gradul de sofisticare actual în dezvoltarea programelor sale nuclear și balistic.

Shinzo Abe a subliniat importanța rolului Chinei și al Rusiei pentru a determina Coreea de Nord „să-și schimbe politica”.

Anterior, ministrul apărării nipon Itsunori Onodera a explicat că Japonia nu a încercat să doboare racheta care a survolat insula Hokkaido (nord) timp de de două minute și a căzut apoi în apele Oceanului Pacific, la 1.180 km est de coasta japoneză.

„Am estimat că nu reprezintă riscul de a cădea pe teritoriul nostru, așa că am decis să nu acționăm”, a declarat el pentru presă.

Ca măsură de precauție, mii de locuitori din nordul Japoniei au primit, la scurt timp de lansarea survenită în jurul orei locale 06:00 (21:00 GMT), un mesaj din partea guvernului care le cerea să se pună la adăpost.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri