Sari la conținut

Reacțiile cubanezilor la moartea lui Fidel Castro

Vestea morţii lui Fidel Castro a fost primită ca o sărbătoare în Florida, în timp ce în Cuba locuitorii acceptă cu greu ideea.

Sute de imigranţi cubanezi au ieşit pe străzi la Miami şi au petrecut până în zori. Unii aliniaţi pe trotuare, alţii în maşini prin trafic, cu toţii au împărtăşit aceeaşi euforie.

În Florida trăieşte cea mai mare comunitate de cubanezi în exil, peste un milion 400 de mii. Cei mai mulţi sunt stabiliţi aici de zeci de ani. Au fugit din Cuba odată cu venirea la putere a lui Fidel Castro. Asociaţi cu regimul anterior al lui Fulgencio Batista s-au temut că vor fi aruncaţi în închisori sau chiar mai rău. Exodul a continuat cu intelectualii, apoi cu cei care nu se regăseau în noua doctrină comunistă. Acum, comunitatea cubaneză din Statele Unite are cel puţin două milioane de oameni. Chiar dacă Fidel Castro se retrăsese din viaţa publică, pentru ei a rămas un simbol al fricii şi al oprimării. Decesul său este o răsplată târzie pentru spaimele care i-au urmărit toată viaţa.

„60 de ani am aşteptat acest moment. Fidel Castro este un simbol al tiraniei, a ucis atât de mulţi oameni în Cuba şi a făcut atât de mult rău celor care trăiesc în exil”, spune un cubanez din Miami.

„Lucrurile se vor schimba. Toată lumea a aşteptat acest moment şi, în sfârşit, a venit”, se bucură un altul.

La Havana, Fidel Castro şi-a trăit ultimii ani învăluit în aura unei legende, iar vestea morţii sale a căzut ca un trăsnet, în ciuda vârstei înaintate şi a cunoscutelor sale probleme de sănătate.

„Suntem foarte mâhniţi de moartea Comandatului. Dar chiar dacă a murit, va fi veşnic conducătorul nostru”, spune o localnică.

„Mi-a fost foarte greu să accept această veste”, mărturisește un altul.

„Omul acesta a ajuns până într-un punct pe care nimeni altcineva nu l-a atins. A clădit o ţară, a fost preşedinte atâţia ani. Nimeni nu-l poate egala. Este unic”, afirmă un alt cubanez.

Autorităţile cubaneze vor să se asigure că întreg poporul va avea şansa să-şi ia adio de la Fidel Castro. Funeraliile naţionale vor avea loc pe 4 decembrie la Santiago de Cuba, dar până atunci urna cu cenuşa fostului lider cubanez va fi transportată într-un pelerinaj prin toată ţara.