Sari la conținut

Recep Erdogan: Turcia, gata să-i primească pe sirienii care fug din Alep

Recep Erdogan / FOTO: GettyImages

Regimul (de la Damasc) a blocat o parte din Alep (...) dacă ei (civili nevoiți să fugă) ajung la porțile noastre și nu au altă opțiune, trebuie să-i lăsăm pe frații noștri să intre și o vom face”, a declarat președintele Erdogan jurnaliștilor în avionul care-l aducea în țara sa după un turneu în America Latină și Senegal. 

De luni, câteva zeci de mii de civili, îndeosebi femei și copii, au părăsit Alepul din cauza luptelor violente în care sunt implicate trupele regimului, susținute de ruși, și rebelii sirieni. Între 30.000 și 35.000 de persoane au ajuns în ultimele 48 de ore în apropierea orașului Azaz, situat la 5 kilometri depărtare de frontiera turcă, a declarat sâmbătă guvernatorul provinciei Kilis, Suleyman Tapsiz, care a adăugat că este posibil ca numărul refugiaților din zonă să ajungă la 70.000. 

Turcia nu a autorizat până acum intrarea refugiaților sirieni, obligați să trăiască în tabere instalate în jurul localității Bab al-Salama. Ei trăiesc în condiții precare și stau în frig, primind ajutor de urgență doar de la organizația islamică turcă IHH. Duminică dimineață, postul de frontieră de la Oncupinar era în continuare închis. „Însă frontiera rămâne deschisă pentru toate cazurile de urgență, a declarat pentru AFP un oficial turc.