Sari la conținut

Recep Erdogan: Turcia nu va răspunde reacțiilor "emoționale" ale Rusiei

 

Recep Erdogan ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

"Noi vom adopta o abordare echilibrată față de comportamentul emoțional al Rusiei", a declarat marți seara Erdogan, citat de cotidianul Hurriyet, jurnaliștilor care îl însoțeau în avionul ce îl transporta de la Paris, unde a participat la summitul mondial asupra climatului, în Qatar, unde miercuri efectuează o vizită de lucru de o zi, potrivit Agerpres.

Șeful statului turc a asigurat, în special, că nu se pune problema expulzării cetățenilor ruși de pe teritoriul Turciei. Aceasta "nu ar fi demn de Turcia", a remarcat el.

Moscova a decis reintroducerea vizelor pentru cetățenii turci începând cu 1 ianuarie și a făcut apel la cetățenii ruși să nu mai călătorească în Turcia, una din destinațiile turistice preferate de majoritatea rușilor.

Erdogan a denunțat, de asemenea, sancțiunile economice adoptate de Rusia, ca represalii la incidentul legat de bombardierul Su-24. "Rusia este partenerul nostru strategic, dar uitați-vă ce face: impune sancțiuni împotriva oamenilor noștri de afaceri", a deplâns președintele turc, asigurând: "Noi nu vom folosi un limbaj similar".

Liderul de la Ankara a afirmat că țara este pregătită să se descurce și fără gazele rusești, principala sa sursă de energie. "Noi nu am trăit întotdeauna cu gaze naturale, știți aceasta. Acest popor este obișnuit cu greutățile", a spus el.

Relațiile dintre Ankara și Moscova traversează în prezent o gravă criză după ce aviația turcă a doborât acum mai bine de o săptămână un bombardier rusesc Suhoi Su-24 la frontiera Turciei cu Siria. Autoritățile turce insistă că avionul militar rus încălcase spațiul aerian al Turciei, Moscova afirmă contrariul, susținând că aparatul său nu a părăsit spațiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania aeriană împotriva islamiștilor.